Čím dochutiť segedínsky guláš a akú smotanu do neho pridať?

Segedínsky guláš patrí medzi obľúbené jedlá našej kuchyne. Tento ikonický pokrm, ktorý spája lahodnú chuť bravčového, jemnú kyslosť kapusty a krémovú smotanu, si však môžete vyladiť do dokonalosti správnym výberom korenín a dochucovadiel. Čím dochutiť segedínsky guláš? Ak chcete, aby bol váš segedín jedinečný a plný bohatej chuti, máme pre vás niekoľko skvelých tipov. Navyše poradíme, aká smotana sa do neho hodí najlepšie.

Čím dochutiť segedínsky guláš?

1. Základná trojica: Cibuľa, cesnak a mletá sladká paprika

Každý dobrý guláš sa začína na tuku orestovanou cibuľkou. Tá tvorí základ jedla a dodáva mu prirodzenú sladkosť. K nej pridajte nasekaný alebo pretlačený cesnak, ktorý sa postará o výraznú arómu a hĺbku chuti. No a samozrejme, nesmie chýbať mletá sladká paprika, ktorá je doslova dušou segedínskeho guláša – okrem krásnej farby mu dodá aj jemne sladkastú a zemitú chuť.

Gurman TIP: Papriku vždy pridávajte až po zatiahnutí mäsa a rýchlo ju zalejte horúcou vodou alebo vývarom, aby sa nezačala pripaľovať a nezhorkla.

2. Bobkový list, nové korenie a čierne korenie – klasika, ktorá nesklame

Aby guláš získal typickú vôňu, pridajte bobkový list, niekoľko guličiek nového korenia a celé čierne korenie. Tieto koreniny podčiarknu chuť mäsa a dodajú pokrmu príjemnú arómu. Ak nechcete, aby sa vám pri servírovaní plietli pod lyžicu, môžete ich vložiť do malého gázového vrecúška alebo čajového sitka, z ktorého ich po uvarení jednoducho vyberiete.

3. Rasca pre lepšie trávenie a vyváženú chuť

Niektorí na ňu zabúdajú, no drvená alebo mletá rasca je výborným doplnkom segedínskeho guláša. Rasca nielenže podčiarkne chuť kapusty, ale zároveň podporuje trávenie a zabraňuje nadúvaniu, čo oceníte najmä pri väčších porciách. Nezameňte ju však za tú rímsku. Tušili ste, ako sa líši od klasickej?

čím dochutiť segedínsky guláš
Foto: Gettyimages / Jan Mach

4. Pálivá paprika alebo čili pre pikantný šmrnc

Ak máte radi trochu ostrosti, nebojte sa segedín dochutiť mletou pálivou paprikou, čerstvým alebo sušeným čili. Pikantnosť zvýrazní ostatné chute a dodá gulášu trochu dravosti. Ale pozor – dávkujte opatrne, aby ste neprehlušili ostatné ingrediencie.

5. Solčanka, vegeta alebo bujón na doladenie chuti

Niektorí kuchári radi používajú solčanku, vegetu alebo bujón, ktoré pomôžu vyvážiť chute a dodať gulášu plnšiu arómu. Ak sa rozhodnete pre tieto dochucovadlá, dávajte pozor na množstvo soli, aby jedlo nebolo presolené.

6. Smotana – kyslá alebo sladká? Ktorá je tá pravá?

Jednou z najčastejších otázok pri príprave segedínskeho guláša je, ktorú smotanu použiť – sladkú alebo kyslú? Kyslá smotana (aspoň 16 %) je tradičnou voľbou, pretože zvýrazní kyslú chuť kapusty a dodá gulášu typickú krémovosť. Ak ju pridáte priamo do horúceho jedla, odporúčame ju najskôr zmiešať s trochou horúcej šťavy z guláša, aby sa nezrazila.

Sladká smotana na varenie (33 %) je skvelou alternatívou pre tých, ktorí preferujú jemnejšiu a krémovejšiu chuť. Segedín s ňou bude lahodnejší a menej kyslý, čo môže oceniť najmä niekto, kto nie je veľkým fanúšikom kapusty.

čím dochutiť segedínsky guláš
Foto: Gettyimages / YelenaYemchuk

Kombinácia oboch smotán – ak sa neviete rozhodnúť, skúste zmiešať kyslú aj sladkú smotanu v pomere 1:1. Tým dosiahnete vyváženú chuť, ktorá nie je ani príliš kyslá, ani príliš sladká, ale krásne harmonická.

S týmito dochucovadlami sa váš segedínsky guláš stane hviezdou obeda. Nebojte sa experimentovať a nájsť kombináciu chutí, ktorá vám bude najviac vyhovovať. Odhaľte s nami aj ďalšie recepty z kyslej kapusty. Na ktorom z nich si pochutíte?

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ