
Segedínsky guláš patrí medzi obľúbené jedlá našej kuchyne. Tento ikonický pokrm, ktorý spája lahodnú chuť bravčového, jemnú kyslosť kapusty a krémovú smotanu, si však môžete vyladiť do dokonalosti správnym výberom korenín a dochucovadiel. Čím dochutiť segedínsky guláš? Ak chcete, aby bol váš segedín jedinečný a plný bohatej chuti, máme pre vás niekoľko skvelých tipov. Navyše poradíme, aká smotana sa do neho hodí najlepšie.
Čím dochutiť segedínsky guláš?
1. Základná trojica: Cibuľa, cesnak a mletá sladká paprika
Každý dobrý guláš sa začína na tuku orestovanou cibuľkou. Tá tvorí základ jedla a dodáva mu prirodzenú sladkosť. K nej pridajte nasekaný alebo pretlačený cesnak, ktorý sa postará o výraznú arómu a hĺbku chuti. No a samozrejme, nesmie chýbať mletá sladká paprika, ktorá je doslova dušou segedínskeho guláša – okrem krásnej farby mu dodá aj jemne sladkastú a zemitú chuť.
Gurman TIP: Papriku vždy pridávajte až po zatiahnutí mäsa a rýchlo ju zalejte horúcou vodou alebo vývarom, aby sa nezačala pripaľovať a nezhorkla.

Prečítajte si tiež
Koľko cibule do guláša pridať? Pri varení sa držte tohto pomeru
2. Bobkový list, nové korenie a čierne korenie – klasika, ktorá nesklame
Aby guláš získal typickú vôňu, pridajte bobkový list, niekoľko guličiek nového korenia a celé čierne korenie. Tieto koreniny podčiarknu chuť mäsa a dodajú pokrmu príjemnú arómu. Ak nechcete, aby sa vám pri servírovaní plietli pod lyžicu, môžete ich vložiť do malého gázového vrecúška alebo čajového sitka, z ktorého ich po uvarení jednoducho vyberiete.
3. Rasca pre lepšie trávenie a vyváženú chuť
Niektorí na ňu zabúdajú, no drvená alebo mletá rasca je výborným doplnkom segedínskeho guláša. Rasca nielenže podčiarkne chuť kapusty, ale zároveň podporuje trávenie a zabraňuje nadúvaniu, čo oceníte najmä pri väčších porciách. Nezameňte ju však za tú rímsku. Tušili ste, ako sa líši od klasickej?

4. Pálivá paprika alebo čili pre pikantný šmrnc
Ak máte radi trochu ostrosti, nebojte sa segedín dochutiť mletou pálivou paprikou, čerstvým alebo sušeným čili. Pikantnosť zvýrazní ostatné chute a dodá gulášu trochu dravosti. Ale pozor – dávkujte opatrne, aby ste neprehlušili ostatné ingrediencie.
5. Solčanka, vegeta alebo bujón na doladenie chuti
Niektorí kuchári radi používajú solčanku, vegetu alebo bujón, ktoré pomôžu vyvážiť chute a dodať gulášu plnšiu arómu. Ak sa rozhodnete pre tieto dochucovadlá, dávajte pozor na množstvo soli, aby jedlo nebolo presolené.

Prečítajte si tiež
Aké mäso na guláš použiť? Toto je skvelé na kotlíkový či maďarský
6. Smotana – kyslá alebo sladká? Ktorá je tá pravá?
Jednou z najčastejších otázok pri príprave segedínskeho guláša je, ktorú smotanu použiť – sladkú alebo kyslú? Kyslá smotana (aspoň 16 %) je tradičnou voľbou, pretože zvýrazní kyslú chuť kapusty a dodá gulášu typickú krémovosť. Ak ju pridáte priamo do horúceho jedla, odporúčame ju najskôr zmiešať s trochou horúcej šťavy z guláša, aby sa nezrazila.
Sladká smotana na varenie (33 %) je skvelou alternatívou pre tých, ktorí preferujú jemnejšiu a krémovejšiu chuť. Segedín s ňou bude lahodnejší a menej kyslý, čo môže oceniť najmä niekto, kto nie je veľkým fanúšikom kapusty.

Kombinácia oboch smotán – ak sa neviete rozhodnúť, skúste zmiešať kyslú aj sladkú smotanu v pomere 1:1. Tým dosiahnete vyváženú chuť, ktorá nie je ani príliš kyslá, ani príliš sladká, ale krásne harmonická.
S týmito dochucovadlami sa váš segedínsky guláš stane hviezdou obeda. Nebojte sa experimentovať a nájsť kombináciu chutí, ktorá vám bude najviac vyhovovať. Odhaľte s nami aj ďalšie recepty z kyslej kapusty. Na ktorom z nich si pochutíte?

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ