
Ak sa radi venujete vareniu či pečeniu, skôr či neskôr sa stretnete s receptom, ktorý vyžaduje oddelenie častí vajíčka. Neviete, ako oddeliť žĺtok od bielka alebo sa na túto kulinársku techniku chystáte vôbec po prvýkrát? S našim návodom to poľahky zvládnete.
Niekedy je pri príprave ingrediencií do vášho receptu cieľom oddeliť žĺtok od bielka. Samotné žĺtky využijete najmä pri príprave omáčok, akou je tá holandská alebo domácej majonézy. Žĺtky sa vám budú hodiť aj pri príprave pudingov, poliev či sladučkého crème brulée alebo dokonca pri príprave čerstvých cestovín či domácej zmrzliny. Na druhej strane, bielky sa používajú na výrobu snehu, suflé, poliev či pien, ale aj na čistenie vývarov a consommé.

Návod, ako oddeliť žĺtok od bielka
- Umiestnite si pred seba dve misky: Predtým, ako začnete s oddeľovaním žĺtkov od bielok, je dobré umiestniť si pred seba dve čisté misky. Jednu pre bielky a druhú pre žĺtky. Ak sú misky rôznych veľkostí, použite tú menšiu pre žĺtky.
- Rozbijte vajíčko: O hranu pohára si naštrbte vajce a podržte ho nad miskou, do ktorej chcete zbierať bielka.
- Rozdeľte škrupinu na polovice: Snažte sa rozdeliť škrupinu na dve časti, ktoré sú približne rovnako veľké. Ideálne by ste mali škrupinu rozbiť tak, aby z nej nevyčnievali žiadne ostré kúsky, ktoré by mohli prepichnúť žĺtok. Následne opatrne premiestnite žĺtok do jednej polovice škrupiny a jednoducho nechajte bielko odtiecť do misky.
- Premiestnite žĺtok do prázdnej polovice škrupiny: Teraz máte prázdnu polovicu škrupiny v jednej ruke a v druhej polovici máte tú s vaječným žĺtkom. Avšak pravdepodobne je okolo žĺtka stále trochu bielka. Žĺtok by mal opatrne prekĺznuť do druhej prázdnej škrupiny a zvyšný bielok zostane v pôvodnej škrupinke.
- Opakujte podľa potreby: Môže sa stať, že budete musieť žĺtok ešte raz trochu nakloniť a premiestniť ho medzi škrupinami, aby ste z neho oddelili všetok bielok do misky.
- Vložte žĺtok do druhej misky: Teraz by ste mali mať krásny, nedotknutý vajíčkový žĺtok v jednej polovici škrupiny. Opatrne ho vložte do druhej misky a hotovo. Stačí opakovať tieto kroky pre toľko oddelených vajíčok, koľko ich váš recept požaduje.
Mohlo by vás zaujímať: Označenie na vajciach: Viete, čo znamená kód na škrupine?

Gurman TIP: V závislosti od toho, ako čerstvé sú vajíčka, s ktorými pracujete, sa bielka môžu pomerne ľahko oddeliť od škrupiny alebo sa jej môžu držať pevnejšie. Vo všeobecnosti, čím staršie je vajíčko, tým ľahšie sa bielko oddelí. Ak musíte škrupinu trochu potriasť, aby ste žĺtok uvoľnili, je to úplne v poriadku.
Poznať techniku, ako oddeliť žĺtok od bielka sa vám určite bude hodiť pri príprave holandskej omáčky, pozrite si FOTORECEPT na jej prípravu. Holandská omáčka vám výborne poslúži na preliatie bielej či zelenej špargle, ale aj pri príprave obľúbeného raňajkového receptu na Benedikt vajcia.

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ