Čím naplniť šampiňóny? 7 receptov, po ktorých oblížete tanier

Šampiňóny sú kráľovskou ingredienciou kuchyne – univerzálne, chutné a pripraviť ich dokážete na stovky spôsobov. Plnené šampiňóny patria medzi tie najobľúbenejšie. Sú skvelé ako predjedlo, ľahká večera alebo aj efektná súčasť slávnostného menu. No čím naplniť šampiňóny, aby chutili dokonale? Pripravte sa na gurmánsku kulinársku inšpiráciu!

Ako pripraviť plnené šampiňóny na jednotku?

Základom je správny výber šampiňónov

Predtým, než sa pustíte do plnenia, vyberte si väčšie a pevné šampiňóny, ktoré sa nerozpadnú počas pečenia. Odstráňte im nožičky, ktoré si môžete odložiť a nakrájať ich priamo do náplne, aby nič nevyšlo nazmar. Šampiňóny opláchnite a dôkladne osušte, aby sa počas pečenia nepúšťali veľa šťavy.

  1. Dobre si predhrejte rúru: Nastavte ju na 180 °C, aby sa šampiňóny rovnomerne prepiekli.
  2. Použite plech s papierom na pečenie: Zabránite tak tomu, aby sa šampiňóny prilepili.
  3. Pečte do zlatista: Približne 15 – 20 minút, kým náplň získa krásnu farbu.
  4. Podávajte ich ešte teplé: Plnené šampiňóny chutia najlepšie hneď po upečení.

Čím naplniť šampiňóny?

1. Klasika, ktorá nikdy nesklame: syr a bylinky

Najjednoduchší spôsob, ako šampiňóny plniť, je nastrúhať obľúbený syr – napríklad cheddar, parmezán alebo goudu – zmiešať ho s nasekanými bylinkami ako petržlenová vňať, tymián či bazalka a kyslou smotanou. Táto kombinácia je nenáročná, ale výsledok je vždy delikátny.

2. Šampiňóny so šunkou a syrom

Kombinácia kvalitnej šunky, strúhaného syra a trochu kyslej smotany vytvorí šťavnatú náplň, ktorú ocení celá rodina. Stačí šunku nakrájať nadrobno, zmiešať so syrom a naplniť touto zmesou šampiňóny. Po upečení sa syr krásne roztiahne a vytvorí krémovú štruktúru.

čím naplniť šampiňóny
Foto: Pixabay

3. Hubovo-cesnaková pochúťka

Využite nožičky šampiňónov, ktoré nasekáte nadrobno a orestujete na masle s cesnakom. K tomu pridajte trochu strúhanky, parmezánu a bylinky. Táto kombinácia zvýrazní chuť šampiňónov a pre milovníkov cesnaku je to jednoducho neopozeraná lahôdka.

Prečítajte si tiež: Pečený cesnak: Lahôdka aj pre tých, čo nemajú radi chuť cesnaku

4. Vegetariánsky sen: špenát a ricotta

Jemná chuť ricotty a svieži špenát vytvárajú dokonalý súlad. Na panvici krátko orestujte špenát, zmiešajte ho s ricottou, pridajte trochu muškátového orieška a soli. Zmesou naplňte šampiňóny a pečte ich, kým vrch nezíska zlatistý nádych. Čím nahradiť ricottu, keď ju nemáte? Skúste tieto alternatívy.

5. Šampiňóny plnené mäsovou zmesou

Ak máte radi sýtejšie jedlá, vyskúšajte šampiňóny plnené mletým mäsom. Mleté hovädzie, bravčové alebo morčacie mäso ochuťte cesnakom, cibuľou, paprikou a korením. Orestujte, naplňte šampiňóny a posypte syrom. Tento variant je skvelý aj ako sýty hlavný chod.

čím naplniť šampiňóny
Foto: Pixabay

6. Sladko-slaná kombinácia s orechmi a medom

Ak hľadáte niečo nevšedné, vyskúšajte kombináciu nasekaných vlašských orechov, syra s modrou plesňou a kvapkou medu. Táto kombinácia je ideálna na slávnostné príležitosti a garantujeme, že zožne medzi hosťami úspech.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na rýchle občerstvenie pre nečakanú návštevu? Tieto jednohubky s hroznom si zamilujete vy aj vaši hostia!

7. Pikantné šampiňóny pre odvážnych

Milovníci ostrejšej kuchyne si prídu na svoje s náplňou z čili papričiek, strúhaného syra a kyslej smotany. Ak chcete chuť ešte viac zvýrazniť, pridajte štipku údenej papriky. Tento variant je skvelý na zimné večery, keď potrebujete poriadne zahriať.

Gurman TIP: Plnené šampiňóny môžete servírovať ako samostatné jedlo s čerstvým chlebíkom či pečenými zemiakmi alebo ich podávať ako prílohu k mäsu či šalátu. Sú ideálne na rodinné stretnutia, večierky alebo aj ako rýchla večera, keď chcete zapôsobiť.

Prečítajte si tiež: Výborné recepty z húb: Využite dary lesa v kuchyni

Viac o téme:

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ