Marmeláda a džem: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Marmeláda a džem – tieto dve slová sa často používajú v tom istom význame, a teda na označenie ovocných nátierok, ktoré nám dávajú možnosť vychutnať sladučké ovocie počas celého roka. Medzi marmeládou a džemom však existujú určité rozdiely. Tušíte, v čom sa líšia?

Marmeláda a džem a rozdiely medzi nimi

Čo je džem?

Na výrobu džemu sa používa celé alebo nakrájané ovocie (alebo dokonca niektoré druhy zeleniny, ako napríklad cibuľa). Ovocie v džeme môže byť rôzne, vrátane jahôd, malín, broskýň, sliviek a ďalších plodov. Tie sa varia s cukrom, kým sa úplne nerozvaria a nezhustnú, pričom tento proces nastane vďaka prirodzenému obsahu pektínu a škrobu v ovocí.

marmeláda a džem
Foto: Pexels

Džem je obľúbený pre svoju intenzívnu ovocnú chuť a sladkú arómu. Oproti marmeláde má hustejšiu textúru a na pečivo je potrebné ho roztrieť. Džem sa dokonale hodí aj ako náplň do koláčov či iných pekárenských výrobkov, pretože jeho textúra odoláva teplu. Marmeláda by sa pri takomto použití jednoducho roztopila.

Prečítajte si tiež: Najlepší domáci DŽEM: V čom sú jeho tajomstvá? + RECEPT

Čo je marmeláda?

Názov marmeláda pochádza z portugalského slova „marmelos“ a tradične sa vyrába z horkých pomarančov z oblasti Sevilla v Španielsku alebo Portugalsku. Populárna je najmä vo Veľkej Británii, kde nesmie chýbať pri raňajkách alebo ako príloha k čajovému pečivu.

Marmeláda obsahuje okrem ovocia aj jeho kôru a dužinu. Na jej výrobu sa používajú najmä citrusové plody. Zmes sa dlhšie varí v vode, čím sa odstráni horkosť kôry citrusových plodov a až potom sa varí s cukrom, aby sa marmeláda zahustila. Citrusové plody obsahujú veľké množstvo pektínu, čo dodáva marmeláde želatínovú textúru.

marmeláda a džem
Foto: Pexels

Charakteristickým rysom marmelády je teda prítomnosť citrusových plodov, ako sú pomaranče, grep alebo citróny, ktoré dodávajú nátierke typickú sladko-kyslú chuť a citrusovú arómu. Marmeláda sa často používa ako nátierka na chlieb alebo pečivo pri raňajkách, ale môže sa tiež použiť v dezertoch alebo marinádach. Pokiaľ džem obsahuje väčšie kúsky ovocia, ktoré nemusia byť vždy úplne rozvarené, marmeláda má oveľa hladšiu konzistenciu.

Použiť do receptu marmeládu alebo džem?

Marmeláda a džem sú dve vynikajúce možnosti na obohatenie vašich raňajok alebo dezertov. Obe tieto ovocné nátierky môžete použiť na dochutenie krehkých francúzskych palaciniek. Ich rozdiel však spočíva v ich konzistencii a druhu ovocia, z ktorého sú vyrobené. Nech už preferujete hladkú a citrusovú marmeládu alebo hrubší a sladší džem, obe tieto nátierky vám umožnia vychutnať si chuť ovocia počas celého roku.

marmeláda a džem
Foto: Pexels

Pri tepelnom spracovaní však radšej siahnite po džeme, ktorý si zachová tuhšiu textúru, marmeládu servírujte s pečivom alebo v nepečených dezertoch. Objavte s nami skvelé tipy na raňajky a zistite, čo si pripraviť, keď máte ráno naponáhlo.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ