Čo variť? 7 lacných receptov, ktoré zasýtia celú rodinu

V dnešnej dobe je obzvlášť dôležité spravovať svoj rozpočet čo najlepšie. Jednou z oblastí, kde sa dá podstatne ušetriť, je varenie doma. Namiesto častého stravovania sa v reštauráciách alebo nakupovania rýchleho občerstvenia si tak môžete uvariť chutné a zdravé jedlá za rozumné ceny. Čo variť? V tomto článku vám predstavíme niekoľko nápadov na lacné jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu a šetrné k vašej peňaženke.

Čo variť? Inšpirujte sa lacnými receptami, ktoré zasýtia

1. Rizoto so zeleninou: Rizoto je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú lacné a výživné jedlo. Na základné rizoto budete potrebovať iba ryžu alebo tarhoňu či cestovinovú ryžu, cibuľu, vývar, koreniny, bylinky a zeleninu podľa vlastného výberu (napr. koreňová zelenina, hrášok, cuketa, huby či tekvica). Môžete použiť sezónnu zeleninu, ktorá je často lacnejšia a vytvoriť si tak vlastnú kombináciu chutí. Vedeli ste, koľko dní môže ryža zostať uložená v chladničke?

čo variť
Foto: Pexels

2. Cestoviny s omáčkou: Cestoviny sú ďalšou cenovo dostupnou možnosťou. Môžete si kúpiť balík sušených cestovín a k nim si prichystať rôzne omáčky. Napríklad paradajkovú omáčku s bylinkami a cesnakom alebo jednoduchú smotanovú omáčku s lesnými hubami či šampiňónmi. Objavte viac receptov z húb TU.

3. Zemiaková kaša s opraženou slaninou či maslom: Zemiaky sú lacné a výživné. Môžete ich variť na rôzne spôsoby, ale jednoduchá zemiaková kaša je výbornou voľbou. Stačí variť zemiaky v osolenej vode, rozpučiť ich s mliekom, pridať opraženú slaninku či maslo a podávať so zakysaným mliekom.

4. Omeleta so zeleninou: Omeleta je jednoduchým a rýchlym jedlom, ktoré zasýti aj na večeru či obed. Pridajte do nej zeleninu, ktorú máte k dispozícii a vytvorte si chutné cenovo nenáročné jedlo.

Chutná šošovica na kyslo
Foto: Gurman

Lacné recepty? Stavte na strukoviny

5. Šošovica na všetky spôsoby: Šošovica je cenovo dostupnou bielkovinou a varením z nej môžete pripraviť mnoho jedál. Napríklad hustú šošovicovú polievku, šošovicový šalát alebo indický dhal z červenej šošovice. Vyskúšajte taktiež našu chutnú šošovicu na kyslo.

6. Husté polievky: Polievky sú skvelým spôsobom, ako sa zasýtiť. Platí to najmä pre husté polievky, akými sú rôzne strukovinové „guláše“. Navyše ak v nich vyvaríte aj mäso, môžete ho podávať ako ďalší chod.

7. Fazuľa v hlavnej úlohe: Fazuľové jedlá sú cenovo dostupné a bohaté na bielkoviny, takže sú ideálne, ak chcete nahradiť mäso. Skúste si uvariť vegetariánske chilli con carne alebo fazuľovú polievku. Ochutenou fazuľou môžete naplniť aj papriku a takto naplnenú ju nechať zapiecť alebo uvariť v paradajkovej omáčke.

čo variť
Foto: Pexels

Mohlo by vás zaujímať: Plnená paprika 5-krát inak: Recepty, ktoré vás nadchnú

Gurman TIP: Nakupujte sezónne ovocie a zeleninu, pretože sú často lacnejšie a čerstvejšie.

Pamätajte, že jedlo pripravené doma je nielen lacnejšie, ale často aj zdravšie, pretože môžete kontrolovať kvalitu surovín, ktoré použijete. S trochou kreativity tak môžete variť jedlá, ktoré budú nielen šetrné k vášmu rozpočtu, ale pochutí si na nich aj celá vaša rodina.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ