Dokonalá vianočná kapustnica: Čo do nej nezabudnúť pridať?

Vianočná kapustnica patrí k sviatkom rovnako neodmysliteľne ako rozžiarený stromček či koledy. Každá rodina má svoj overený recept, no existujú ingrediencie, ktoré dokážu aj túto klasiku posunúť na novú úroveň. Ak chcete, aby vaša vianočná kapustnica chutila tento rok skutočne výnimočne, čítajte ďalej. Prezradíme vám, čo by ste do nej rozhodne nemali zabudnúť pridať.

Dokonalá vianočná kapustnica a čo do nej pridať

Základ – kvalitná kapusta

Kyslá kapusta je srdcom každej dobrej kapustnice, a preto je dôležité zvoliť tú najlepšiu. Stavte na domácu, ak máte možnosť, alebo si vyberte takú, ktorá má prirodzenú kyslosť a chrumkavú štruktúru. Ak sa vám zdá príliš kyslá, prepláchnite ju vodou, ale opatrne – nech si ponechá určitú mieru kyslosti

Huby nesmú chýbať

Huby dodávajú kapustnici výraznejšiu chuť a nádhernú arómu. Ideálne sú sušené lesné huby, ktoré pred použitím namočte do vody. Tento výluh sa stane fantastickým základom, ktorý vašej sviatočnej polievke pridá hĺbku. Ak chcete niečo extra, pridajte mix rôznych húb, aby ste vytvorili pestrú chuťovú symfóniu.

Prečítajte si tiež: Ako dlho namáčať sušené huby: Po akom čase ich môžete použiť?

ako dlho namáčať sušené huby
Foto: Pixabay

Klobása alebo údené mäso

Dobrý kus údeného mäsa, rebrá alebo klobása vedia kapustnici dodať nezameniteľnú arómu. Po uvarení mäsko nakrájajte na menšie kúsky, aby sa chute rovnomerne rozložili. Ak preferujete vegetariánsku verziu, skúste kapustnicu obohatiť o údené tofu či tempeh – prekvapí vás, ako dobre dokáže nahradiť mäso.

Zemiaky pre sýtosť

Niektorí si kapustnicu bez zemiakov nevedia predstaviť, iní na ne v tomto tradičnom pokrme úplne zabúdajú. Ak patríte medzi tých, ktorí si zemiaky v kapustnici radi doprajú, je dobré venovať ich príprave trochu viac pozornosti. Zemiaky varte zvlášť v osolenej vode, aby si zachovali svoju prirodzenú chuť a nenasiakli kyslosťou kapusty, ktorá by ich mohla zbytočne zmäkčiť. Dôležité je pridať ich do kapustnice až tesne pred podávaním – tak si zachovajú svoju pevnosť, jemnú textúru a nerozvaria sa.

Sušené slivky pre jemný kontrast

Ak sa nebojíte experimentovať, sušené slivky sú výborným doplnkom, ktorý kapustnici dodá sladký tón a kontrast k jej kyslosti. Stačí pár kúskov a rozdiel v chuti budete okamžite cítiť.

Mohlo by vás zaujímať: Zemiakový šalát bez majonézy? Variácie, ktoré vám budú chutiť

do akej vody namočiť sušené huby
Foto: Pixabay

Korenenie, ktoré robí zázraky

Bobkový list, celé čierne korenie a nové korenie sú klasika, ktorú by ste nemali vynechať. Pre gurmánov odporúčame aj štipku mletej rasce alebo trochu sušenej majoránky. Tieto ingrediencie krásne doplnia kapustnicu a zvýraznia jej chuť.

Gurman TIP: Pre dokonalý výsledok pridajte na konci varenia do kapustnice aj lyžicu šťavy z kyslej kapusty. Táto jednoduchá finta zintenzívni jej chuť a dodá kapustnici tú správnu sviežosť. A ak chcete niečo naozaj špeciálne, skúste primiešať trochu šľahačkovej smotany priamo do taniera – poteší vás jemná a lahodná kombinácia chutí.

Pripravte si s nami: FOTORECEPT Sviatočná kapustnica s mäsom

Každý detail robí rozdiel, a preto sa oplatí venovať príprave vianočnej kapustnice čas a pozornosť. Či už zvolíte tradičnú verziu, alebo do nej pridáte niečo nové, dokonalá kapustnica je tá, ktorá poteší chuťové poháriky celej vašej rodinky.

Prečítajte si tiež: Vianočná večera bez lepku: Tradičné recepty v bezlepkovej verzii

vianočná večera bez lepku
Foto: Pexels
Viac o téme: , ,

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ