Drahé a exotické korenie? Nahraďte ho týmto, rozdiel si ani nevšimnete

Chýba vám do receptu jedno korenie, ale nechce sa vám ísť do obchodu? Alebo kvôli jednému špeciálnemu receptu jednoducho nechcete kupovať plný balíček drahého exotického korenia? Prinášame vám podrobný prehľad, ako nahradiť netradičné korenie tým, čo už máte vo svojej kuchyni.

Polička plná korenín dokáže premeniť obyčajnú ingredienciu na gastronomickú pochúťku z rôznych kútov sveta. Napríklad pridanie kari prášku k bežnému cíceru či červenej šošovici premení tieto strukoviny na jedlá s výrazne indickým nádychom. Autentický čili prášok vám zase ponúkne hostinu s latinskoamerickým štýlom. Čo ak váš recept vyžaduje konkrétne korenie alebo zmes korenín, ktoré aktuálne nemáte vo svojej kuchyni? Nemusíte sa ponáhľať do obchodu. Skúste naše užitočné náhrady za exotické a drahé koreniny a bylinky.

Čím nahradiť drahé či exotické korenie?

Mletá rasca: Rasca nepatrí medzi drahé ani exotické korenie, no predsa sa vám môže stať, že potrebujete tú mletú, namiesto celej. Ak váš recept vyžaduje mletú rascu, jednoducho vhoďte celé semená do mlynčeka na korenie alebo mažiara. Čajová lyžička semienok vám poskytne asi 3/4 čajovej lyžičky drvenej rasce. V prípade rímskej rasce to však také jednoduché nebude. Zistite, prečo nemôžete nahradiť obyčajnú rascu rímskou a naopak TU.

Rímska rasca: Ak sa predsa len rozhodnete nahradiť rímsku rascu tou klasickou, budete k tomu potrebovať údenú papriku. Bežná rasca postráda jemnú dymovú chuť a vôňu, takže pridaním štipky údenej papriky k našej bežnej rasci sa vám môže podariť napodobniť chuť tej rímskej. Koreniaca zmes na tacos alebo garam masala obsahuje taktiež vysoký podiel rímskej rasce. Ak máte tieto zmesi v kuchyni, spoľahlivo vám poslúžia ako jej náhrada.

rímska rasca
Foto: Pixabay

Koriander: Koriander je ďalším členom čeľade petržlenových rastlín ako rímska rasca a zdieľa tak aj jej „dymové“ chuťové prvky. Pre napodobenie pikantnosti, ktorú ponúka koriander, pridajte do receptu malú štipku kajenského korenia a údenej papriky.

Mohlo by vás zaujímať: Pravý šafran: Prečo je drahý a ako ho rozoznať od falošného

Kari prášok: Rasca, koriander a kurkuma tvoria väčšinu zložiek v kari prášku, ktorý môžete kúpiť v obchode. Žiadna z týchto ingrediencií však neobsahuje pikantnosť, ktorú nájdete v kari, takže sem smelo môžete pridať aj čili papričku alebo bežnú pálivú papriku.

korenie
Foto: Pixabay

Nekupujte to, čo už máte doma

Pumpkin spice korenie: Na toto korenie určite nemusíte míňať peniaze, poľahky si ho pripravíte aj doma! Je to zmes mletých korenín, ktoré pravdepodobne už máte v špajzy. Skombinujte 4 čajové lyžičky mletej škorice, 2 čajové lyžičky mletého zázvoru, 1 čajovú lyžičku mletých klinčekov a 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška. Vytvoríte tak približne tri polievkové lyžice populárneho pumpkin spice korenia, ktorým si navyše môžete dochutiť vaše latte.

Gurman TIP: Pre každú náhradu korenia odporúčame začať s polovicou množstva, ktoré pôvodný recept vyžaduje. Vždy môžete pridať do receptu viac korenia, horšie je to už s uberaním jeho intenzity. Pridali ste do pokrmu nechtiac veľa korenia a teraz je neznesiteľne pálivý? Nezúfajte! Prinášame vám spôsoby, ako zmierniť pikantnosť vášho jedla, skôr než sa ho rozhodnete vyhodiť.

Prečítajte si tiež: Ako skladovať koreniny? Rady pre dlhú trvanlivosť

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ