Prečo párky praskajú pri zohrievaní? Vyvarujte sa tejto veci

Máte radi párky? Potom sa vám už určite stalo aj to, že vám pri zohrievaní praskli. A keďže nám jedia aj oči, takto naservírované párky na tanieri nepôsobia veľmi vábne. Prečo párky praskajú a čomu sa vyvarovať, keď si ich chcete ohriať? V našom článku sa pozrieme na príčiny, prečo párky mnohokrát praskajú vo vriacej vode a zároveň vám poskytneme užitočné tipy, ako tomu zabrániť.

Prečo párky praskajú, keď ich chcete zohriať?

Príliš vysoká teplota vody

Párky vystavené vriacej vode môžu rýchlo prasknúť. Rýchly nárast teploty vody spôsobuje, že vnútorný obsah párku zväčší svoj objem rýchlejšie ako jeho črievko, čo vedie najčastejšie k prasknutiu tejto obľúbenej údeniny.

Rýchle zohrievanie

Ak sa párky zohrievajú príliš rýchlo, môže to spôsobiť, že sa vonkajšok uvarí skôr, než sa vnútro dostatočne ohreje, čo následne opäť vedie k praskaniu. Párky vám taktiež poľahky môžu pri zohrievaní prasknúť, ak do nich picháte vidličkou alebo nožíkom. Preto by ste sa tejto veci mali rozhodne vyvarovať.

Nekvalitné párky

Lacné párky sú často vyrobené z menej kvalitných surovín a sú väčšmi náchylné na praskanie. Kvalitné párky sú väčšinou na povrchu viac elastické a odolnejšie voči praskaniu. Aj keď kvalita párkov zohráva úlohu pri ich praskaní, nezaručí vám to, že párky neprasknú, keď ich vložíte nárazovo priamo z chladničky do vriacej vody, v ktorej budú dlho variť.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na gulášovú polievku s párkom

prečo párky praskajú
Foto: Pixabay

Ako sa vyhnúť praskaniu párkov

Pomalé zohrievanie

Párky ideálne nechajte pár minút pred zohrievaním postáť pri izbovej teplote. Následne ich vložte do studenej alebo vlažnej vody a počkajte, kým voda začne vrieť. Teplotu následne stiahnite. Párky vždy ohrievajte na nižšej teplote a dajte im dostatok času na rovnomerné ohriatie. Pomalý proces varenia môže výrazne zminimalizovať riziko, že vám párky prasknú. Vo vode s teplotou 80 až 85 stupňov Celzia párky zohrievajte cca 3 až 7 minút, potom ich môžete servírovať.

Párky pri vyberaní z hrnca nenapichujte

Mnoho ľudí sa pri varení párkov uisťuje, či sú už hotové tak, že do nich zapichne vidličku. Do párkov však pri zohrievaní nikdy nepichajte vidličkou či nožom, a to platí aj pri ich vyberaní z hrnca. Párky radšej zdola zdvihnite, a tak ich preneste na servírovací tanier. Skúšali ste si už pripraviť párky v zemiakovom ceste? Objavte recept TU.

Pri kúpe uprednostnite kvalitnejšie párky

Investícia do kvalitných párkov s vyšším obsahom masa a kvalitnejšími ingredienciami vám môže pomôcť zabezpečiť, že vaše párky budú pri zohrievaní odolnejšie voči praskaniu.

prečo párky praskajú
Foto: Pixabay

K párkom neodmysliteľne patrí aj dobrá horčica. Skúšali ste si ju niekedy pripraviť doma? Nie je to nič zložité, ak odhalíte náš recept na domácu horčicu.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ