Čo s prekoreneným jedlom? Takto sa vám podarí ho zachrániť

Bohužiaľ, niekedy sa aj ostrieľaným kuchárom stane, že to pri príprave jedla jednoducho preženú s korením alebo štipľavým chilli. Výsledkom tak môže byť pokrm, ktorý je nesmierne pálivý a takpovediac nejedlý. Ak ste to prehnali s koreninami a teraz neviete, čo s prekoreneným jedlom, existujú rôzne spôsoby, ako sa váš recept ešte môže dať zachrániť.

Ak sa ocitnete v situácii, že je vaše jedlo príliš pálivé a hrozí, že vám jeho pikantnosť prekazí vaše kulinárske úsilie, nezúfajte. Máme pre vás niekoľko rafinovaných tipov, ktoré môžete vyskúšať, skôr než sa rozhodnete jedlo vyhodiť do odpadkov. Tieto triky vám pomôžu zmierniť intenzitu pikantnosti, pričom si recept stále zachová autentickú chuť a arómu.

Čo s prekoreneným jedlom?

1. Na zmiernenie pikantnosti pridajte kyslé ingrediencie

Pridaním kyslých zložiek do vášho prekoreneného receptu, akými sú citrónová šťava alebo ocot môžete zmierniť pikantnosť. Je tomu tak preto, že kyselé zložky zreagujú s korením a pomôžu zneutralizovať jeho účinky. Ocot alebo citrónovú šťavu však pridávajte do prekoreneného jedla doslova po kvapkách, aby ste sa vyhli ďalšej kuchárskej katastrofe.

druhy octu
Foto: Pixabay

2. Pridajte do pálivého jedla mliečne zložky

Mlieko alebo smotana sú skvelými prostriedkami na zmiernenie pikantnosti. Voda pikantnosť neuhasí, no mlieko pomôže aj keď sa zahryznete do extrémne pálivej čili papričky. Mliečne produkty obsahujú tuk, ktorý pomáha absorbovať kapsaicín, zodpovedný za pikantnosť.

3. Pridajte do pálivého receptu zeleninu a podávajte ho so škrobovitou prílohou

Ak ste recept prekorenili, vašou záchranou môže byť pridať do neho poriadnu várku zeleniny. Ďalšou možnosťou je podávať pikantné jedlo so škrobovitou prílohou (zemiaky, ryža, chlieb). Tieto ingrediencie majú schopnosť zmierniť ostrú chuť. Navyše k mnohým receptom, v ktorých vám môže ujsť ruka s korením, je príloha viac ako žiadaná (guláš, thajské kari a pod.).

druhy ryže
Foto: Pixabay

4. Pridajte sladké ingrediencie

Možno vás to prekvapí, no táto finta sa používa najmä pri extrémne pálivých jedlách ázijskej kuchyne. Sladké zložky ako med, cukor alebo ovocný džem, môžu spoľahlivo vyvážiť pálivú chuť. Avšak, buďte opatrní, aby ste do receptu nepridali až príliš veľa sladkosti.

Mohlo by vás zaujímať: Poznáte vietnamský Pho Bo recept? Zahreje aj postaví na nohy po prehýrenej noci

5. Pridajte do prekoreneného jedla čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky ako je petržlenová vňatka, koriander alebo mäta, môžu pridať ďalšie chute a zmierniť ostrosť vášho jedla. Sušené bylinky v tomto prípade ich úlohu nezastúpia.

bylinky na odvodnenie
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Pamätajte, že pri pridaní zložiek na zmiernenie pálivosti vášho receptu postupujte opatrne a postupne, aby ste dosiahli želanú chuť bez toho, aby ste prehnane ovplyvnili celkový charakter jedla. Mnohé koreniny a čili papričky uvoľňujú svoju chuť pri varení postupne, zistite s nami, kedy je najlepší čas na ich pridanie do jedla.

Mohlo by vás zaujímať: Ako skladovať koreniny? Rady pre dlhú trvanlivosť

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ