Je ružové bravčové mäso bezpečné na konzumáciu? Poznáme odpoveď

Keď na vašom tanieri zbadáte ružovkasté bravčové mäso, čo to znamená? Poďme si spoločne objasniť otázku, či je ružové bravčové mäso vhodné a najmä bezpečné na konzumáciu.

Môže byť bravčové mäso ružové, potom čo ho dovaríte alebo dopečiete?

V tradičnej stredoeurópskej kuchyni by ste v minulosti hľadali ružovkasté bravčové len márne. Jediné bravčové mäso, ktoré sme mnohí v detstve jedli, bolo sivé, tuhé a ťažko žuvateľné. Bol to logický postup, pričom smernice, ktoré boli v tom čase platné odporúčali, aby tento druh mäsa dosahoval po uvarení vnútornú teplotu aspoň 71 °C. Bohužiaľ, takto „bezpečne“ pripravené bravčové chutí mnohokrát presušene.

Veci sa, našťastie pre milovníkov bravčového mäsa, zmenili k lepšiemu. Organizácia zodpovedná za určenie bezpečnosti jedla pri jeho tepelnej úprave, USDA, v roku 2011 revidovala svoje smernice a odporúčania. „Po novom“ pripravíte bravčové mäso bezpečné na konzumáciu, keď po zapichnutí teplomera do jeho najhrubšej časti nameriate približne 63 °C a následne ho necháte aspoň 3 minúty odpočívať (Zdroj: www.fsis.usda.gov).

V minulosti sme sa obávali ružového bravčového mäsa kvôli parazitu známemu ako trichineóza (svalovec). Keď vnútorná teplota vášho bravčového mäsa dosiahne bezpečných 63 °C, môže byť jeho stred stále mierne ružový.

Mohlo by vás zaujímať: Majú vaše plastové nádoby na spodku TOTO číslo? Pozor, nedávajte ich do mikrovlnky!

Bravčová panenka s horčicovou omáčkou
Foto: Gurman

Ako zistíte, že je vaše bravčové mäso hotové?

Najlepší spôsob, ako zistiť, že je bravčové mäso hotové, je použiť teplomer. Samozrejme, môžete mäso prepichnúť aj špízom, aby ste videli, či šťava, ktorá z neho vyteká je číra, ale táto metóda vám nezaručí, že vaše mäso dosiahlo bezpečnú vnútornú teplotu. Vyčkajte aspoň 5 minút, než mäso nakrájate; malo by byť svetlo biele s nádychom ružovej farby. Táto farba nenaznačuje nič nebezpečné – pri vnútornej teplote 63°C pripravíte vaše bravčové mäso na spôsob „medium rare“.

Prečítajte si tiež: Perfektný hovädzí steak: Ako ho správne pripraviť

Ak vás ružová farba znepokojuje, môžete pokračovať varením až do teploty približne 68°C. Vašu bravčovinu tak stále pripravíte chutne, ale nebude už až tak šťavnaté. Ak ho uvaríte nad túto teplotu, odporúčame ho podávať ho s chutnou omáčkou, aby ste vyvážili možnú suchosť. A čo mleté bravčové mäso? Ak pripravujete akékoľvek mleté mäso (bravčové, hovädzie, teľacie alebo hydinu), dovarte ho kvôli bezpečnosti určite aspoň na teplotu približne 74°C.

Bravčová panenka s horčicovou omáčkou
Foto: Gurman

Delikátna a šťavnatá bravčová panenka s horčicovou omáčkou. Pripravte si panenku podľa nášho postupu, ktorý vám zabezpečí šťavnaté a mäkké mäsko. Objavte nás vynikajúci recept na bravčovú panenku TU.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ