Púpavový med od starkej: Objavte náš najobľúbenejší recept

Púpavový med je považovaný za jednu z najzdravších a najchutnejších jarných ingrediencií v kuchyni. Jeho sladká chuť a ľahko horkastá aróma robia z tohto medu obľúbený doplnok mnohých pokrmov či nápojov. No mnohí si ho najradšej vychutnajú v úplne najjednoduchšej podobe, a to na čerstvom pečive s maslom. Pozrime sa spoločne na najobľúbenejší recept na zdravý púpavový med ako od starkej.

Na prvý jarný včelí med si budeme musieť ešte počkať, no nič vám nebráni pripraviť si vlastný zlatistý sladký nektár z púpav, ktorým aktuálne počasie praje. Na jednu dávku budete potrebovať približne 400 kusov (4 veľké hrste) žltých hlavičiek púpav. Púpavy je najlepšie pred varením medu neumývať, preto si vyberajte na zber oblasti mimo ciest alebo iného znečistenia (ideálne by bolo nazbierať ich na vlastnom dvore). Skoré jarné púpavy sú na varenie tohto zdravého sladučkého medu najlepšie.

púpavový med
Foto: Pixabay

Jednoduchý recept na púpavový med

Ingrediencie:

  • 4 hrste čerstvých púpavových kvetov (cca 400ks)
  • 4 šálky vody
  • 2 šálky cukru
  • 1 citrón, nakrájaný na plátky

Mohlo by vás zaujímať: Čo vám prezradí farba medu o jeho chuti? Odhaľte to s nami

Postup:

  1. Najprv si nazbierajte čerstvé púpavové kvety. Uistite sa, že sú zozbierané z miest, ktoré nie sú znečistené.
  2. Do hrnca nalejte vodu a pridajte cukor. Pridajte aj plátky citróna. Dajte zmes na mierny oheň a nechajte variť, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Keď sa cukor úplne rozpustí, pridajte púpavové kvety do hrnca. Nechajte ich variť vo vriacej zmesi asi 20-30 minút.
  4. Po uplynutí času odstráňte hrniec z ohňa a nechajte zmes vychladnúť. Následne nechajte zmes odpočívať približne 24 hodín. Potom preceďte med cez sitko, gázu alebo plátno, aby ste odstránili pevné časti a získali čistý nezakalený med.
  5. Hotový púpavový med nalejte do čistých a suchých pohárov a uložte ich do chladničky.

púpavový med
Foto: Pixabay

Teraz, keď ste si pripravili váš čerstvý púpavový med, môžete ho využiť na dochutenie vášho obľúbeného čaju, domácej granoly, „overnight oats“ vločiek alebo dokonca na vytvorenie osviežujúceho sirupu na lievance či palacinky. Experimentujte s touto unikátnou ingredienciou alebo si ho jednoducho len natrite na domáce bagetky s maslom a vychutnajte si ho na raňajky.

Prečítajte si tiež: Recepty na raňajky: Čo si pripraviť, keď máte ráno naponáhlo

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ