
Vyprážané rezne sú klasikou slovenskej kuchyne, ktorú milujú deti aj dospelí. Nedeľný obed bez poriadnej šnicle si mnohí gurmáni nechcú ani predstaviť. Čo ak by ste mohli pripraviť rezne bez vyprážania a tým ušetriť kalórie a olej? Dnes vám prinášame recept na rezne, ktoré sú ľahké, zdravšie a plné chuti. Navyše aj ich príprava je jednoduchšia, rýchlejšia a bez zbytočného neporiadku na sporáku. Najmenší ich budú zbožňovať a ich chuť dostane aj vás!
Rezne bez vyprážania: Prečo im dať prednosť pred vysmážanými?
Vyprážané jedlá, hoci sú chutné, môžu byť plné tuku a nie sú práve najzdravšie. Vyprážanie v oleji pridáva do pokrmu zbytočné kalórie a ten tak môže byť ťažším na trávenie. Na druhej strane, pečenie bez veľkého množstva oleja vám môže priniesť rovnako chutné výsledky, navyše s menej kalóriami.
Pečenie alebo príprava pokrmov bez vyprážania výrazne znižuje obsah tuku v jedle, čo je výhodné pre zdravie srdca a celkovú kondíciu. Pečenie v rúre vám navyše zaberie menej času sledovaním každého rezňa, aby sa nepripálil. Nemusíte tak stáť pri sporáku a panvici a sledovať prípravu každej šnicle.
Vyprážanie na panvici taktiež môže byť chaotické a zanechávať olejové škvrny po celej kuchyni. Pečenie je čistejšie na prípravu a menej náročné na upratovanie.
Gurman TIP: Rezne bez vysmážania si taktiež môžete pripraviť s použitím zdravších ingrediencií, ako je celozrnná či kukuričná strúhanka, čerstvé bylinky a minimálne množstvo oleja.

Ako pripraviť chutné rezne bez vyprážania?
Prinášame vám jednoduchý recept na chutné rezne, ktoré si zamilujú deti aj dospelí. Sú ľahké, chrumkavé a plné chuti, a navyše pripravené bez smaženia.
Ingrediencie:
- 500 g kuracieho alebo bravčového mäsa (podľa vašej preferencie)
- 2 vajcia
- 100 g celozrnnej alebo panko strúhanky
- 50 g nastrúhaného parmezánu (voliteľné)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 1 lyžička sladkej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Najprv si mäso nakrájajte na tenké plátky a jemne ich naklepte medzi dvoma kusmi potravinovej fólie. Ak používate kuracie prsia, môžete ich rozrezať na polovicu, aby ste získali tenšie rezne.
- V miske si vyšľahajte vajcia, pridajte soľ, korenie, sušené oregano, tymian a papriku. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
- V ďalšej miske zmiešajte strúhanku s nastrúhaným parmezánom. Každý plátok mäsa najprv namočte do vajíčkovej zmesi a potom obaľte v strúhanke. Dôkladne pritlačte, aby sa strúhanka dôkladne prichytila na mäso.
- Následne si predhrejte rúru na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a rozložte naň obalené rezne. Jemne ich pokvapkajte olivovým olejom, aby boli chrumkavé.
- Rezne pečte v predhriatej rúre približne 30–35 minút alebo kým nebudú zlatisté a mäkké. V polovici pečenia rezne otočte, aby boli rovnomerne upečené z oboch strán.
Gurman TIP: Hotové pečené rezne z rúry podávajte s čerstvým zeleninovým šalátom či pečenými zemiakmi alebo nadýchanou zemiakovou kašou.

Kuchynské vychytávky pri príprave pečených rezňov
Namiesto kuracieho alebo bravčového mäsa môžete použiť aj morčacie mäso alebo rybu, ako napríklad lososa či tresku. Každé z týchto surovín sa dá pripraviť v rúre podobným spôsobom. Ak máte diétne obmedzenia (intolerancia na lepok), použite bezlepkovú strúhanku alebo rozdrvené kukuričné lupienky na obalenie. Samozrejme pri obaľovaní môžete použiť aj vašu domácu strúhanku zo staršieho pečiva.
Pre zdravšiu variantu môžete k mäsu pridať aj obaľovanú sezónnu zeleninu, ako sú plátky cukety, baklažánu či patizónu. Zeleninu môžete obaliť rovnakým spôsobom a upiecť spolu s rezňami. Nebojte sa taktiež pridať do strúhanky svoje obľúbené koreniny a bylinky, ako kari, papriku alebo sušený cesnak, pre väčšiu rozmanitosť chutí. Koreniny v strúhanke ideálne rozvinú chuť obaľovanej zeleniny.
Bez vysmážania môžete jednoducho pripraviť aj kuracie stripsy či nugetky. Objavte náš FOTORECEPT na kuracie nugetky bez smaženia.

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ