Nadýchaná zemiaková kaša? Rozhodne ju pri príprave nemixujte!

Pri príprave krémových receptov sme mnohokrát zvyknutí používať mixér na dosiahnutie hladkej konzistencie. Avšak, pri zemiakovej kaši by sme si na mixovanie mali dávať pozor. Prečo? Mixér môže skrátiť cestu ku hladkej kaši bez väčších kúskov zemiakov, avšak môže taktiež spôsobiť, že výsledok nebude taký, aký sme očakávali. Ak túžite po tom, aby sa u vás servírovala nadýchaná zemiaková kaša, mixér pri jej príprave vynechajte. V našom článku si povieme, prečo je tomu tak.

Nadýchaná zemiaková kaša? Prečo je dôležité vyhnúť sa pri jej príprave mixéru?

Zemiaková kaša má tú správnu chuť a konzistenciu, keď sa pripraví s láskou a trpezlivosťou. Mixér však môže znamenať koniec tejto tradičnej a osvedčenej metódy. Rýchle mechanické pohyby mixéra majú tendenciu rýchlo premeniť jemný škrob v zemiakoch na lepkavú a mazľavú konzistenciu. To znamená, že namiesto krásneho a krémového pyré môžete získať niečo, čo takpovediac pripomína lepidlo a zďaleka nie nadýchanú zemiakovú kašu.

Tradičný spôsob pučenia zemiakov je najlepší

Namiesto mixéra je preto oveľa lepšie použiť tradičný spôsob roztlačenia zemiakov pomocou vidličky alebo pučidla na zemiaky. Týmto spôsobom dosiahnete nadýchanú a lahodnú zemiakovú kašu bez rizika premeny škrobu na nežiadúcu lepkavú látku. Zachováte tak navyše aj autentickú chuť a textúru zemiakov.

Gurman TIP: Ponorný mixér môžete bez obáv použiť na prípravu zemiakovej fučky. Pri tomto recepte sa zemiaky nechajú povariť s malým množstvom vody, až pokiaľ sa v nej úplne nerozvaria. Tyčový mixér vám prípravu tohto jedla výrazne uľahčí, nakoľko nemusíte dlho čakať na postupné rozvarenie zemiakov.

nadýchaná zemiaková kaša
Foto: Pixabay

Nie je mixér ako mixér. Aký na prípravu zemiakovej kaše môžete použiť?

Ak sa obávate, že ručné rozpučenie zemiakov bude pre vás až príliš náročné, môžete použiť dve finty. Prvá spočíva vo výbere správneho varného typu zemiakov. Určite ste si všimli, že na pultoch obchodov sa nachádzajú rôzne odrody, ale aj varné typy zemiakov. Vyberte si tie správne na zemiakovú kašu, vďaka nášmu podrobnému sprievodcovi TU. Následne, po uvarení zemiakov môžete zvážiť použitie ručného mixéra, no rozhodne nie tyčového. Ručný mixér je nástroj, ktorý vám umožní efektívne prekypriť a roztlačiť zemiaky na kašu, bez toho, aby bola priam tekutej a lepkavej konzistencie.

Mohlo by vás zaujímať: RECEPT na morčacie fašírky so zemiakovou kašou

Pri príprave zemiakovej kaše je dôležité pamätať na to, že tradičné metódy jej prípravy vám často prinesú tie najlepšie výsledky. Vyhnite sa mixéru a radšej si vyberte ručné roztlačenie zemiakov. Vaša kaša bude nadýchaná, lahodná a bez rizika lepkavosti. Omrzela vás tradičná zemiaková kaša a túžite ju sebe či svojej rodine pripraviť na iný spôsob? Môžete do nej pridať napríklad pretlačený pečený cesnak. Ďalšie zaujímavé tipy, ako pripraviť zemiakovú kašu inak, nájdete v tomto našom článku.

zemiaková kaša inak
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ