Pôstne jedlá: 5 receptov, ktoré chutia skvelo aj pomôžu ušetriť

Počas pôstneho obdobia sa mnohí kresťania rozhodnú vzdať niektorých pôžitkov aj čo sa týka jedla. K pôstnejšiemu stravovaniu pred Veľkou nocou vás nemusí viesť len náboženstvo, ale skromnejšie stravovanie vám pomôže ušetriť rodinný rozpočet či prispieť vášmu zdraviu. Pozrime sa spoločne na 5 výborných bezmäsitých receptov na pôstne jedlá, z obľúbených tradičných surovín, ktoré si naši čitatelia s obľubou pripravujú počas tohto 40-dňového obdobia.

Pôstne jedlá, ktoré zasýtia a prekvapia chuťou

1. Hŕstková polievka s krúpami

V našich jedlách často strukoviny absentujú, hoci sú nesmierne zdravé a poskytujú telu bohaté množstvo ľahko stráviteľných živín a vlákniny. Táto rýchla pôstna hŕstková polievka, s pečivom či bez, rýchlo zasýti celú rodinu. Navyše, nakoľko sa jedná o jedlo z jedného hrnca, nezostane vám po jej príprave v kuchyni ani veľa neporiadku. Toto jedlo je nielen výborné, ale zároveň pôstne, ideálne pre tých, ktorí sa rozhodli počas 40 dní obmedziť svoju stravu a odľahčiť jedálniček. Celý recept na hŕstkovú polievka s krúpami nájdete TU.

Hŕstková polievka s krúpami
Foto: Gurman

2. Cviklovo-zemiakový šalát

Cviklovo-zemiakový šalát si môžete pripraviť ako prílohu k rybe, no v období pôstu vám poslúži aj ako výživný obed či večera. Pre ešte odľahčenejšiu verziu môžete majonézu v recepte nahradiť kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Cviklovo-zemiakový šalát tak splní vaše pôstne stravovacie preferencie bez zbytočného kompromisu, čo sa týka chuti. Celý recept nájdete TU.

Prečítajte si tiež: Vegetariánske recepty: Chutné jedlá aj pre milovníkov mäsa

Cviklovo-zemiakový šalát
Foto: Gurman

3. Lusková polievka na kyslo

Chutná a blesková, to je lusková polievka na kyslo pripravená z mladých bielych fazuľových strukov. Táto surovina je bohatá na rastlinné bielkoviny, zasýti a je skvelou pôstnou pochúťkou. Na jej prípravu pre celú rodinu vám navyše bude stačiť ani nie pol kila strukov, zemiaky, mlieko a ocot na dochutenie. Polievočka chutí výborne samotná, ale i s čerstvým pečivom. Môžete sa vyhnúť aj zahusteniu múkou a na hutnejšiu konzistenciu použiť postrúhaný zemiak. Celý recept na pôstnu luskovú polievku na kyslo nájdete TU.

Mohlo by vás zaujímať: Ako schudnúť aj ušetriť? Vymeňte v receptoch mäso za strukoviny

Lusková polievka na kyslo
Foto: Gurman

4. Slaný kapustový koláč

Skúšali ste už niekedy upiecť koláč, v ktorom je hlavnou ingredienciou kapusta? Ak je odpoveďou nie, mali by ste to určite napraviť. Kyslá kapusta je obľúbeným sezónnym druhom zeleniny, ktorá sa tradične konzumuje v chladnejších mesiacoch. Menej tradičný je však už spôsob prípravy tohto receptu. Ku koláču z kapusty sa skvele hodí klobása, či slanina, no v pôstnom období vám poslúži aj ako príloha k hustým strukovinovým polievkam. Recept na slaný kapustový koláč nájdete TU.

Slaný kapustový koláč
Foto: Gurman

5. Kulajda s hubami a kôprom

Kulajda s hubami a kôprom je tradičná česká polievka tvorená zásmažkou, mliekom či smotanou, hubami a tradičnou pôstnou surovinou – zemiakmi. Dochutiť ju môžete kôprom, octom a cukrom. Ide o hustú polievku, ktorá sa bežne sa servíruje s vajíčkom natvrdo alebo strateným vajíčkom a poslúži vám ako sýty hlavný chod. Celý recept na túto lahôdku od našich susedov nájdete TU.

Kulajda s hubami a kôprom
Foto: Gurman

Pôstne jedlá pred Veľkou nocou nie sú len tradíciou, ale aj príležitosťou na sebareflexiu a zameranie sa na dobrovoľnú skromnosť. Bezmäsitá strava s použitím čerstvých, jednoduchých surovín môže nielen podporiť váš duchovný rozvoj, ale aj prispieť k lepšiemu zdraviu, nakoľko už onedlho nás čaká obdobie hodovania, ktoré dá tráveniu opäť zabrať.

Prečítajte si tiež: Zelené zemiaky: Dá sa z nich otráviť? Čo na to vravia odborníci

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ