Najlepší domáci DŽEM: V čom sú jeho tajomstvá? + RECEPT

Príprava domáceho džemu patrí medzi obľúbené aktivity v kuchyni. Lahodné sladké džemy pripravovali už naše babičky a prababičky, a preto recepty na domáci džem zaváňajú detstvom a nostalgiou. V čom, ale tkvie tajomstvo jeho prípravy a ako dosiahnuť dokonalý výsledok?

Aký je najlepší spôsob prípravy domáceho džemu? Nasledujte naše jednoduché kroky pre prípravu toho najlepšieho sladkého ovocného džemu a nemusíte sa obávať nepodarkov s nevábnou konzistenciou. Navyše sa v nasledujúcich riadkoch dozviete aj o ideálnom pomere surovín na domáci džem.

Ako pripraviť najlepší domáci džem?

Prvá rada sa týka ingrediencií – cukru, ovocia a teoreticky aj vody. Nedajte sa však zmiasť malým počtom ingrediencií, pretože pri výrobe marmelád a džemov treba pamätať na niekoľko dôležitých vecí. Mnoho ľudí nesprávne predpokladá, že pridávanie cukru je spôsob, ako zabezpečiť, že aj nedokonale dozreté jahody, broskyne či slivky budú mať sladkú chuť. Toto presvedčenie má však ďaleko od pravdy.

domáci džem
Foto: Pixabay

Vyberte si ovocie, keď je úplne dozreté

Džem vyrobený z nedozretého ovocia, prisladený veľkým množstvom cukru, jednoducho nebude mať ideálnu chuť a bude až príliš sladký. Takže prvým pravidlom je zabezpečiť, aby bolo ovocie na prípravu džemu dobre dozreté.

Dbajte na správny pomer ovocia a cukru

Pokiaľ ide o voľbu cukru, medzi rôznymi typmi nie sú veľké rozdiely, hoci trstinový cukor dodá džemu viac „domácku“ textúru. Pomery medzi ovocím a cukrom sa líšia: pri sladkom ovocí je to približne 2:1 (2 kilogramy ovocia na 1 kilogram cukru), zatiaľ čo pri kyslom ovocím ako sú napríklad pomaranče by mal pomer byť skôr 3:2.

domáci džem
Foto: Pixabay

Správne varenie džemu

Ovocie obsahuje molekulu nazývanú pektín a keď varí, molekuly pektínu sa najprv oddelia a potom sa opätovne spoja a zmes zahustia. Ak sa pektín nedokáže dobre oddeliť, nebude schopný zachytiť ostatné molekuly – a to vedie k tomu, že džem bude mať tú neželanú konzistenciu.

Aby ste tomu predišli, uistite sa, že vytlačíte z ovocia šťavu, kým je ovocie ešte surové a následne si ju odložíte. V mixéri rozmixujte dužinu, čo uľahčuje oddelenie pektínu a potom ju pridajte k šťave. Džem sa taktiež nemusí dobre zahusťovať, ak je zmes na jeho prípravu málo kyslá. To totiž taktiež bráni molekulám pektínu správne sa uvoľniť. Aby ste tento problém vyriešili, pridajte pri príprave džemu šťavu z jedného citróna na každé dva kilogramy cukru.

Mohlo by vás zaujímať: Ako skladovať broskyne a čo robiť, aby rýchlejšie dozreli

domáci džem
Foto: Pixabay

Najlepší džem krok za krokom

  1. Vložte ovocnú zmes do hrnca (ak ju nemáte rozmixovanú, uistite sa, že je nakrájaná na malé kúsky).
  2. Potom pridajte cukor a citrónovú šťavu.
  3. Ak je to možné, počas varenia používajte iba hliníkový alebo medený hrniec.
  4. Potom nalejte džem do inej nádoby, nechajte ho vychladnúť.
  5. Keď džem úplne vychladne, presuňte ho do samostatných sklenených pohárov, ktoré boli sterilizované a dobre vysušené.
  6. Takto pripravený džem si môžete vychutnať na všetky spôsoby, či už pri príprave sladkých raňajok alebo do koláčov či na pravé francúzske palacinky.

francúzske palacinky
Foto: Pixabay

Pravidlá pre varenie ovocného džemu

Ovocie na džem by sa malo variť na miernom ohni a miešať čo najmenej, aby sa nevytvorilo príliš veľa pary, ktorá by mohla „uniesť“ vôňu džemu. Doba varenia sa pohybuje od hodiny a pol do dvoch hodín, v závislosti od použitého ovocia a jeho zrelosti. Keď je džem hotový, musíte už iba čakať, kým vychladne, naliať ho do pohárov a tesne ich uzavrieť. Objavte taktiež náš výborný recept na hruškovo-marhuľový džem.


Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ