Ovsené vločky cez noc: RECEPT + 6 dôvodov prečo ich vyskúšať

Už ste možno počuli aj vy o raňajkovom trende: ovsené vločky cez noc. Takto pripravené vločky sa tešia v obľube najmä vo fitness komunite a medzi priaznivcami zdravého životného štýlu. Pokiaľ sa snažíte osvojiť si zdravšie stravovanie, rozhodne odporúčame, aby ste vyskúšali tzv. „overnight oats“. Spísali sme pre vás jednoduchý recept a šesť hlavných výhod, ktoré tento pokrm sprevádzajú.

Ovsené vločky cez noc: prečo ich vyskúšať?

Rýchlosť prípravy. Na prípravu takýchto vločiek vám skutočne stačí len niekoľko minút. Potrebujete len pár základných potravín, ktoré nasypete, zalejete mliekom, ochutíte a odložíte do chladničky. Pre ranných „nestíhačov“ neexistuje rýchlejšie riešenie na raňajky.

Praktickosť. Nie lenže si raňajky pripravíte už večer a máte ich rýchlo hotové, ešte k tomu ovsené vločky cez noc vynikajú aj svojou praktickosťou. Môžete si ich urobiť rovno do misky, z ktorej ich ráno budete konzumovať. Alebo ak raňajkujete cestou do práce či priamo v práci, pripravíte si ich rovno do dózičky či zaváraninového pohára. Nielenže budú vaše raňajky pekne vyzerať, ani nezašpiníte veľa riadu!

ovsené vločky cez noc
Foto: Pixabay

Konzistencia. Bod, ktorý je jedným z najvýznamnejších výhod takejto prípravy vločiek. Tým, že vločky zalejete už večer mliekom, tak do rána sa vločky príjemne rozpijú do jemnučkej kaše bez potreby varenia.

Chuťová variabilita. Najlepšie na ovsených vločkách cez noc je, že si ich môžete pripravovať hoci aj každý deň a predsa môžu byť vždy iné! Môžete kombinovať rôzne druhy mlieka, orieškov, semienok, ovocia, jogurtov či iných mliečnych výrobkov. Ochutiť si ovsené vločky cez noc môžete vanilkou, kakaom, kôrou z citrusov, škoricou. Dokonca si môžete pripraviť vločky aj na slano! Skúste ich zmiešať večer s cottage cheesom, pridať nejaké opečené oriešky či semienka, korenie podľa chuti, bylinky, kúsky šunky či slaninky. Experimentujte.

Stráviteľnosť. Keď necháte vločky cez noc namočené v mlieku, tak v podstate prejdú krátkym procesom fermentácie. Čo je to fermentácia, sme už napísali v tomto článku. S pridaním kyslomliečneho výrobku (taký ktorý obsahuje probiotické kultúry a baktérie) do vločiek a ich následným odležaním podporíte rast týchto zdraviu prospešných baktérií. Ak si pridáte do vločiek aj oriešky, tým taktiež pomáha namáčanie v tekutine po istý čas k lepšej stráviteľnosti.

Benefity pre zdravie. Ovsené vločky sú zdraviu prospešné, ide obilninový výrobok, ktorý obsahuje veľa minerálov ako: železo, vápnik, fosfor a mnoho ďalších. Okrem toho sú skvelým zdrojom vlákniny a postupne uvoľňovanej energie. Práve vláknina je nedostatková v jedálničkoch mnohých z nás. Ďalším benefitom je vyššie uvedená dobrá stráviteľnosť, ktorá sa odrazí na príjemnom pocite sýtosti.

Ovsené vločky cez noc s arašidovým maslom a banánom

Na jednu porciu raňajkových vločiek budete potrebovať:

  • 60 g ovsené vločky
  • 120 ml ľubovoľné mlieko
  • 1 ks banán
  • 1 čl med
  • 2 čl kakao
  • 2 čl arašidové maslo 30 g granoly (nemusí byť, môžete nahradiť opečenými orieškami so sušeným ovocím)
ovsené vločky cez noc
Foto: Pixabay

Vločky vložíme do potrebnej nádobky, zalejeme mliekom. Pridáme med, kakao a polovicu rozpučeného banánu. Dobre premiešame. Zvyšnú polovičku banánu nakrájame na kolieska a uložíme navrch spolu s arašidovým maslom a zasypeme granolou, či opečenou orechovou zmesou. Uzatvoríme alebo poriadne zabalíme fóliou a odložíme na chladné miesto alebo do chladničky. Aby granola nestratila chrumkavosť nasypať ju môžete až ráno.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ