Najlepšie langoše: Dokonalé cesto vďaka jednej prísade

Langoš, ak je pripravený správne, je kulinársky poklad, ktorý zahalí váš čuch aj chuťové poháriky do jedinečnej letnej vône a nadýchanej textúry. Ako pripraviť najlepšie langoše doma? Tajomstvo dokonalého cesta spočíva v jednej ingrediencii, ktorú by ste do neho mali pridať, keď chcete vykúzliť túto dokonalú vysmážanú pochúťku.

Mnoho gurmánov nostalgicky spomína na chuť langošov z detských výletov, kúpalísk a návštev trhov. Či už preferujete langoš výdatne potretý cesnakom a kyslou smotanou alebo volíte klasiku so syrom a kečupom, základom každého skvelého langoša je kvalitné cesto. Tomu by pri príprave mala byť venovaná všetka starostlivosť.

Kombinácia vody, droždia, soli a múky vytvára základ pre ten správne vzdušný, no zároveň po okrajoch príjemne hutný langoš. Existuje však jedna ingrediencia, ktorá vám pomôže pripraviť tie úplne najlepšie langoše aj doma.

Recept na najlepšie langoše: Pridajte do cesta smotanu

Ingrediencie:

  • 1 kg kvalitnej polohrubej múky
  • 1/2 l mlieka
  • 250 ml kyslej smotany
  • 5 dkg droždia
  • štipka cukru
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • soľ
  • olej na vyprážanie
  • ďalšie prísady na podávanie podľa vašej chuti (cesnak, kyslá smotana, tatarská omáčka, kečup, nastrúhaný syr)

najlepšie langoše
Foto: Gurman

Postup:

  1. Vo väčšej miske zmiešajte teplé mlieko a cukor. Pridajte droždie a nechajte postáť asi 5-10 minút, kým nevznikne kvások s penou na hladine.
  2. Do druhej misky si dajte múku, malú lyžičku sódy a soľ. Pomaly pridajte mlieko zmiešané so smotanou a kvások. Dobre premiešajte, až kým sa všetky ingrediencie spoja a vytvoria hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte viac múky.
  3. Cesto nechajte odpočívať pod utierkou asi hodinu na teplom mieste, kým zdvojnásobí svoj objem.
  4. Po vykysnutí cesto prehnetťe rukou a rozdeľte na menšie kúsky. Na doske s trochou múky rozvaľkajte každý kúsok na hrubší plát.
  5. Na panvici zohrejte olej. Langoše opatrne položte do horúceho oleja a opražte z oboch strán, kým nebudú zlatisté a nafúknuté. Každý langoš nechajte na kuchynskej papierovej utierke odkvapkať od prebytočného oleja.
  6. Hotové langoše môžete podávať s tradičnými prísadami ako kyslá smotana, strúhaný syr alebo cesnak.

Langoš má svoje varianty aj v rôznych kútoch sveta, ktoré sa líšia miestnymi zložkami a tradíciami. Napríklad v Indii nájdete pokrm „bhatura“, ktorý sa podobá langošu a podáva sa s lahodnou cícerovou kari omáčkou. Rovnako tak v Turecku objavíte „lahmacun“, obdobu langoša so štipkou exotiky, ktorá sa podáva s mäsom a zeleninou.

lahmacun
Foto: Pixabay

Pre tých, ktorí túžia po tejto pochúťke s menej výčitkami, existujú aj zdravšie alternatívy. Langoše môžete piecť v rúre namiesto klasického vyprážania alebo si môžete pripraviť fantastické langoše z pohánkovej múky. Hľadáte viac zdravších variánt na vaše obľúbené jedlá? Potom si určite vyskúšajte pripraviť aj našu výbornú nízkosacharidovú pizzu.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ