Domáci nakladaný hermelín: ako si pripraviť ten najlepší

Obľúbená pochúťka, ktorá je k dispozícií takmer v každej pivárni: nakladaný hermelín. Môžete si ho v pohodlí domova pripraviť doma a ešte aj ušetríte. K tomu si doprajte vychladené pivko či víno a rýchla večera je na svete. Pri nakladanom hermelíne platí nepísané pravidlo, že kto si ho naloží raz, nakladať už neprestane!

Na čo myslieť, keď chceme pripraviť nakladaný hermelín

Asi najdôležitejším krokom je práca s čistými pomôckami a dôkladné umytie fliaš. Rovnako ako pri zaváraní musíme zabrániť neželanej kontaminácií baktériami. Preto nie je na škodu pohár / poháre vyvariť vo vriacej vode aj spolu s viečkami. Po vyvarení necháme odkvapkať a čistou utierkou utrieme dosucha.

Mohlo by vás zaujímať, ako si zavariť domáce uhorky.

nakladaný hermelín
Foto: Pexels

Ingrediencie

Pre chutný nakladaný hermelín v zásade platí, že treba použiť taký olej, aký je vašim chuťovým pohárikom nezávadný. Niekomu olivový olej nechutí, tak môže siahnuť po kvalitnejšom repkovom, či slnečnicovom. Ostatné dochutenie je taktiež na vašich preferenciách, môžete použiť obľúbené bylinky, zmes korenín či chilli pre milovníkov štipľavého. Uvedené suroviny platia pre 1 zaváraninový pohár od uhoriek (750 ml):

nakladaný hermelín
Foto: Pexels
  • 4 ks hermelín 80 g
  • 2 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 chilli papričky (voliteľné)
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • nové korenie celé
  • 4 bobkové listy
  • čerstvé bylinky (rozmarín, tymián, oregano, bazalka, …)
  • zelenina (kápia, chren, sušené paradajky)
  • vlašské orechy
  • cca 200-250 ml olej

Nakladaný hermelín – príprava:

Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na tenučké kolieska. Ak ste si zvolili nejaký druh zeleniny, taktiež si ju nakrájajte na tenké kúsky. Hermelín v polovici pozdĺžne prekrojíme. Posypeme mletým korením, troškou soli a poukladáme pár krúžkov cibule a cesnaku. Obe polovice spojíme a uložíme syr do fľašky. Pridáme bokový list, pár guličiek korenia, kúsky zeleniny, chilli a v rukách namrvené vlašské orechy. Prelejeme trochou oleja a opakujeme postup až kým nenaplníme fľašu. Fľaškou na záver pobúchame – odstránime tak bublinky. Bylinkami, koreninami a zeleninou nešetríme. Dôležité je, aby všetky suroviny ostali ponorené v oleji, navrchu by mala ostať aspoň 1 – 1,5 cm vrstva oleja.

Prečítajte si tiež niečo viac o druhoch plesnivých syrov.

nakladaný hermelín
Foto: Pexels

Skladovanie

Takto pripravený nakladaný hermelín necháme prvých 24 hodín pri izbovej teplote. Potom presunieme do chladničky a necháme minimálne 10 dní odležať. Ideálne však dlhšie. V chladničke hermelíny vydržia niekoľko týždňov až mesiacov. Dôležité je, že pri vyberaní jednotlivých syrov dbajte na čistotu vidličky alebo noža, s ktorým si pomáhate, aby ste pohár nekontaminovali. Dobrú chuť!

Vyskúšajte tiež domácu nakladanú červenú cibuľu!

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ