Steak z karfiolu: Výborný bleskový recept, ktorý musíte ochutnať
Ako najradšej pripravujete karfiol? Pokiaľ sa vám táto zdravá zelenina osvedčila v polievkach, pri zapekaní alebo ako vysmážaná lahôdka, vedzte, že steak z karfiolu vás taktiež ohúri svojou chuťou. Karfiol je nielen výborným zdrojom vitamínov, ale je aj relatívne lacnou ingredienciou, ktorá poteší chuťové poháriky celej vašej rodiny. Stačí ho pripraviť správne a ako na to, to sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Navyše vám k tomu bude stačiť len pár ingrediencií, ktoré už zaiste máte v kuchyni.
Karfiol je všestranná zelenina, ktorá vám môže ponúknuť omnoho viac, než len byť prílohou alebo vypraženým pokušením. Karfiol je nielen výborným zdrojom vitamínov C a K, ale tiež obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré prispievajú k ochrane nášho tela pred voľnými radikálmi. Obsahuje tiež vlákninu, čo môže podporovať zdravé trávenie a udrží vás dlho sýtymi, čo môže byť veľkým plusom pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť alebo pár kilečiek zhodiť.
Steak z karfiolu: Bleskový recept s minimom ingrediencií
Ingrediencie:
- 1 veľký hlávkový karfiol
- Olivový olej
- Vajíčko
- Soľ a čierne korenie
- Grilovacie korenie alebo iná koreniaca zmes podľa vašej chuti

Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Umyte a očistite karfiol od listov a následne ho narežte.
- Nakrájajte karfiol na plátky hrubé približne 1,5 cm, aby vám vznikli „steaky“.
- V miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie, vajíčko a koreniacu zmes. So soľou buďte opatrní, v prípade, ak vaše grilovacie korenie už obsahuje soľ.
- Každý plátok karfiolu potrite koreniacou zmesou, aby bol ňou dobre obalený z každej strany aj v záhyboch.
- Pečte steak z karfiolu v rúre asi 25-30 minút alebo do zlatista, občas ho môžete počas pečenia obrátiť.
Gurman TIP: Steak z karfiolu môžete pripraviť aj v teplovzdušnej fritéze. Karfiol však rozhodne neukladajte vo vrstvách cez seba. Akým ďalším chybám sa vyhnúť pri používaní teplovzdušnej fritézy, to sa dozviete TU.

Tipy a triky pri príprave steaku z karfiolu
- Ako karfiol nakrájať na rovnomerné „steaky“? Krájanie karfiolu na steaky môže byť trochu problematické, nakoľko karfiol má vďaka svojej štruktúre tendenciu rozpadať sa na ružičky. Vyzbrojte sa preto trpezlivosťou a ostrým nožom. Krájajte ho na hrubšie plátky. Odpadnuté ružičky môžete taktiež dať upiecť na plech, no budú hotové skôr ako celistvé steaky z karfiolu.
- Pri koreniacej zmesi sa vašej fantázii medze nekladú: Experimentujte s rôznymi bylinkami a korením, aby ste pridali vašim karfiolovým steakom ešte viac chuti. Čo tak ich potrieť touto výbornou domácou teriyaki omáčkou?
- Kontrolujte steaky pri pečení: Nezabudnite občas počas pečenia obracať vaše karfiolové steaky, aby ste dosiahli dokonalú zlatohnedú farbu po oboch stranách. Karfiol môžete taktiež nechať pripiecť sa do chrumkava.
S čím podávať steak z karfiolu?
Karfiolový steak sa skvele hodí k rôznym prílohám a omáčkam. Môžete ho podávať s čerstvým zeleným šalátom, zemiakovým pyré s maslo alebo quinoou. K tejto zdravej pochúťke rozhodne odporúčame podávať náš dresing z kyslej smotany.
Mohlo by vás zaujímať: Ako uvariť quinou: Postup, ktorý hravo zvládnete

S karfiolovým steakom si môžete dopriať zdravú a chutnú alternatívu k tradičným mäsitým pokrmom. Náš jednoduchý recept vám umožní objaviť všestrannosť karfiolu v kuchyni a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie. Hľadáte viac zdravých a rýchlych receptov? Objavte našu zbierku vegetariánskych receptov, na ktorých si zaiste pochutia aj milovníci mäsa.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ