Steak z karfiolu: Výborný bleskový recept, ktorý musíte ochutnať

Ako najradšej pripravujete karfiol? Pokiaľ sa vám táto zdravá zelenina osvedčila v polievkach, pri zapekaní alebo ako vysmážaná lahôdka, vedzte, že steak z karfiolu vás taktiež ohúri svojou chuťou. Karfiol je nielen výborným zdrojom vitamínov, ale je aj relatívne lacnou ingredienciou, ktorá poteší chuťové poháriky celej vašej rodiny. Stačí ho pripraviť správne a ako na to, to sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Navyše vám k tomu bude stačiť len pár ingrediencií, ktoré už zaiste máte v kuchyni.

Karfiol je všestranná zelenina, ktorá vám môže ponúknuť omnoho viac, než len byť prílohou alebo vypraženým pokušením. Karfiol je nielen výborným zdrojom vitamínov C a K, ale tiež obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré prispievajú k ochrane nášho tela pred voľnými radikálmi. Obsahuje tiež vlákninu, čo môže podporovať zdravé trávenie a udrží vás dlho sýtymi, čo môže byť veľkým plusom pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť alebo pár kilečiek zhodiť.

Steak z karfiolu: Bleskový recept s minimom ingrediencií

Ingrediencie:

  • 1 veľký hlávkový karfiol
  • Olivový olej
  • Vajíčko
  • Soľ a čierne korenie
  • Grilovacie korenie alebo iná koreniaca zmes podľa vašej chuti

steak z karfiolu
Foto: Pexels

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Umyte a očistite karfiol od listov a následne ho narežte.
  3. Nakrájajte karfiol na plátky hrubé približne 1,5 cm, aby vám vznikli „steaky“.
  4. V miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie, vajíčko a koreniacu zmes. So soľou buďte opatrní, v prípade, ak vaše grilovacie korenie už obsahuje soľ.
  5. Každý plátok karfiolu potrite koreniacou zmesou, aby bol ňou dobre obalený z každej strany aj v záhyboch.
  6. Pečte steak z karfiolu v rúre asi 25-30 minút alebo do zlatista, občas ho môžete počas pečenia obrátiť.

Gurman TIP: Steak z karfiolu môžete pripraviť aj v teplovzdušnej fritéze. Karfiol však rozhodne neukladajte vo vrstvách cez seba. Akým ďalším chybám sa vyhnúť pri používaní teplovzdušnej fritézy, to sa dozviete TU.

steak z karfiolu
Foto: Pexels

Tipy a triky pri príprave steaku z karfiolu

  1. Ako karfiol nakrájať na rovnomerné „steaky“? Krájanie karfiolu na steaky môže byť trochu problematické, nakoľko karfiol má vďaka svojej štruktúre tendenciu rozpadať sa na ružičky. Vyzbrojte sa preto trpezlivosťou a ostrým nožom. Krájajte ho na hrubšie plátky. Odpadnuté ružičky môžete taktiež dať upiecť na plech, no budú hotové skôr ako celistvé steaky z karfiolu.
  2. Pri koreniacej zmesi sa vašej fantázii medze nekladú: Experimentujte s rôznymi bylinkami a korením, aby ste pridali vašim karfiolovým steakom ešte viac chuti. Čo tak ich potrieť touto výbornou domácou teriyaki omáčkou?
  3. Kontrolujte steaky pri pečení: Nezabudnite občas počas pečenia obracať vaše karfiolové steaky, aby ste dosiahli dokonalú zlatohnedú farbu po oboch stranách. Karfiol môžete taktiež nechať pripiecť sa do chrumkava.

S čím podávať steak z karfiolu?

Karfiolový steak sa skvele hodí k rôznym prílohám a omáčkam. Môžete ho podávať s čerstvým zeleným šalátom, zemiakovým pyré s maslo alebo quinoou. K tejto zdravej pochúťke rozhodne odporúčame podávať náš dresing z kyslej smotany.

Mohlo by vás zaujímať: Ako uvariť quinou: Postup, ktorý hravo zvládnete

steak z karfiolu
Foto: Pexels

S karfiolovým steakom si môžete dopriať zdravú a chutnú alternatívu k tradičným mäsitým pokrmom. Náš jednoduchý recept vám umožní objaviť všestrannosť karfiolu v kuchyni a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie. Hľadáte viac zdravých a rýchlych receptov? Objavte našu zbierku vegetariánskych receptov, na ktorých si zaiste pochutia aj milovníci mäsa.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ