Domáca horčica: Rýchly recept, ktorý stojí za to vyskúšať

Horčica, s jej ostrou a pikantnou chuťou, je skvelou prílohou a dochucovadlom k mnohým jedlám. Domáca horčica má nesporne svoje výhody. Keď si ju pripravíte sami máte nielen kontrolu nad ingredienciami, ktoré použijete, ale navyše získate aj možnosť prispôsobiť si jej chuť podľa vlastných preferencií. V tomto článku sa pozrieme na jednoduchý postup výroby domácej horčice a na to, ako si ju môžete ľahko pripraviť v pohodlí svojej kuchyne.

Domáca horčica: Na jej prípravu vám postačí 5 základných ingrediencií

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky horčičných semienok (bielych alebo tmavých)
  • 1/2 šálky jablčného octu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička cukru alebo med
  • Voda (podľa potreby)

domáca horčica
Foto: Pexels

Postup:

  1. Na prípravu domácej horčice môžete použiť buď biele alebo tmavé horčičné semená, podľa vášho vkusu. Tmavé semená sú výraznejšie, zatiaľ čo biele semienka majú jemnejšiu chuť.
  2. Najprv rozdrvte horčičné semienka v mixéri alebo v mlynčeku na kávu, aby ste z nich vytvorili hrubý prášok. Semienka pritom nepotrebujete úplne rozmeliť, pretože trochu hrubšia textúra pridá horčici na zaujímavosti.
  3. V mise zmiešajte rozdrvené horčičné semená s jablčným octom. Pridajte prevarenú vodu, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Niektorí ľudia uprednostňujú hustejšiu horčicu, zatiaľ čo iní preferujú radšej jemnejšiu textúru.
  4. Do základnej zmesi na horčicu pridajte čajovú lyžičku soli a cukru alebo medu. Tieto ingrediencie nielenže doladia chuť horčice, ale upravia aj jej konzistenciu, aby pripomínala tú z obchodu.

Mohlo by vás zaujímať: Kurací šalát s jarnou cibuľkou a vajíčkom, dochutený horčicou

Gurman TIP: Ak túžite horčicu urobiť pikantnejšou, pridajte do jej základu viac semienok alebo aj malú chilli papričku. Kyslosť horčice podtrhnete pridaním väčšieho množstva octu. Ak chcete zvýrazniť farbu domácej horčice, poslúži vám štipka kurkumy. Pre ďalšiu vrstvu chuti môžete pridať do vašej domácej horčice aj bylinky ako je tymian alebo estragón.

Prečítajte si tiež: Domáca teriyaki omáčka: Rýchly recept, ktorý oživí kuracinu, lososa či zeleninu

domáca horčica
Foto: Pexels

Ako skladovať domácu horčicu?

Presuňte hotovú pripravenú domácu horčicu do sklenenej nádoby s viečkom. Skladujte ju v chladničke, kde bude dozrievať a zvýraznia sa aj jej chute. Nechajte horčicu v chladničke „zrieť“ aspoň 24 hodín pred konzumáciou. Túžite vašu domácu horčicu využiť vo výbornom recepte? Pripravte si bravčovú panenku s horčicovou omáčkou.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ