Zdravé zobkanie bez výčitiek: 3 tipy na chrumkavé dobroty k filmu

Poznáme to všetci, večerná pohoda s filmom si jednoducho pýta niečo chutné a chrumkavé po zub. A dá sa to aj bez výčitiek! Ak chudnete, športujete alebo ste skrátka priaznivcom zdravého životného štýlu, určite oceníte tieto tri jednoduché a chutné tipy.

Popcorn bez výčitiek

Pukance a film, to je stará známa klasika. Vedeli ste, že pukance si môžete dopriať úplne v kľude bez výčitiek? Musíte však v obchode kúpiť čisté kukuričné popcornové zrná, ktoré pripravíte v panvici. Čistý popcorn totiž obsahuje len okolo 345 kcal na 100 g, minimum tuku a dokonca až okolo 9 g bielkovín. Je hlavne bohatým zdrojov sacharidov, na 100 g ich obsahuje okolo 64 g.

Stačí si ho doma pripraviť v panvici a viete si ho ochutiť s kontrolovaným množstvom tuku. Stačí rozpustiť okolo 10-15 g masla, pridať soľ, nejaké obľúbené korenie, premiešať a poriadne zamiešať do hotového popcornu.

Kelové chipsy

Pečený kučeravý kel je kráľom medzi zeleninovými čipsami. Väčšinu z vás možno z tohto nápadu strasie od nechuti, keďže kel mnoho ľudí neobľubuje, ale toto rozhodne stojí za vyskúšanie! Nejde o klasický kel, ale kel kučeravý – listová zelenina, ktorá sa dá dopestovať hlavne v zime je úžasným zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov.

bez výčitiek
Foto: Pixabay

Ak vám kel príliš nevonia, vyskúšajte domáce čipsy zo zemiakových šupiek, nielenže ich doma pripravíte  bez výčitiek, ale k tomu minimalizujete odpad a využijete aj to, čo by ste inak vyhodili.

Kelové listy natrhajte na malé kúsky, poriadne ich pretrite marinádou z: trochy oleja, soli a obľúbeného korenia (hodia sa aj sezamové semienka). Dajte ich piecť do rúry na 180 stupňov po dobu asi 5-8 minút – vyberte ich vtedy keď okraje začnú hnednúť a cítite jeho vôňu. Listy zostanú úžasne chrumkavé a lahodné. A máte ďalší chutný snack bez výčitiek. Tento tip oceníte ak neviete do svojich detí dostať zeleninu, kelové čipsy im bez výčitiek ponúknite. Mohli by sa vám zísť aj ďalšie tipy ako do detí dostať zeleninu.

Pečený cícer

O tejto dobrote ste už možno počuli. Pečený cícer veľmi pripomína chuť orieškov, avšak cíceru môžete zjesť omnoho viac a bez výčitiek, pretože obsahuje minimum tuku, zato veľa vlákniny a bielkovín.

bez výčitiek
Foto: Pixabay

Uvarený alebo konzervovaný cícer prepláchnite, osušte, ochuťte olejom, soľou a obľúbenými koreninami. Dajte piecť na 12-15 minút do rúry na 180-200 stupňov. Z rúry vyberiete chrumkavé cícerové guličky, na ktorých si nielen pochutíte, ale aj dodáte telu nejaké tie živiny. Výbornou alternatívou k cíceru sú gaštany, ktorých sezóna v zime stále pretrváva.

Ako ďalší zdravý tip na pochúťku bez výčitiek, by ste mohli oceniť aj tekvicové jadierka. Viac sa o nich dočítate v samostatnom článku.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ