
Ak hľadáte rýchly, jednoduchý a neuveriteľne chutný spôsob, ako pripraviť paradajkovo-syrovú omáčku na cestoviny, máme pre vás skvelý recept. Táto omáčka na cestoviny je nielen jednoduchá na prípravu, ale aj plná autentických dovolenkových chutí. Stačí vám len pár ingrediencií, jeden plech a niekoľko minút prípravy. Poďme si ju spoločne pripraviť!
Najjednoduchšia paradajkovo-syrová omáčka na cestoviny z jedného plechu
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých paradajok (ideálne cherry paradajky)
- 200 g pravej gréckej fety
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky (bazalka alebo oregano)
- 300 g cestovín podľa vášho výberu

Postup:
- Najprv si predhrejte rúru na 200 °C. Do plechu na pečenie uložte celé paradajky. Ak sú väčšie, môžete ich nakrájať na polovice. Do stredu plechu následne položte blok syra feta. Syr po upečení krásne zmäkne a už sa len premieša s paradajkami.
- Všetky suroviny bohato pokvapkajte kvalitným olivovým olejom, následne osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte suroviny na omáčku približne 20-30 minút, kým paradajky prasknú a začnú vypúšťať šťavu a syr zmäkne a začne zlatnúť.
- Medzitým, čo sa paradajky a feta pečú, uvarte cestoviny podľa návodu na obale, najlepšie na spôsob al dente. Po uvarení ich sceďte, ale ponechajte si trochu vody z varenia cestovín na zriedenie omáčky.
- Po upečení paradajok a fety vyberte plech z rúry. Pomocou vidličky alebo mixéra roztlačte paradajky a syr feta dohromady, aby ste vytvorili krémovú omáčku. Môžete pridať trochu vody z varenia cestovín, ak potrebujete omáčku trochu zriediť.
- Pridajte uvarené cestoviny priamo do plechu a dobre ich premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.
Gurman TIP: Soľou v recepte šetrite, pretože syr feta je už dosť slaný. Samozrejme môžete do receptu použiť aj iný druh syra, no my vám odporúčame rozhodne si aspoň raz omáčku na cestoviny pripraviť práve s autentickou gréckou fetou. Na rozdiel napríklad od balkánskeho syra, ktorý je často mäkší a menej výrazný, grécka feta dodá vašej omáčke jedinečný chuťový profil, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou tohto jedla.
Prečítajte si tiež: Feta a balkánsky syr: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Aký druh cestovín sa najlepšie hodí k tejto delikátnej omáčke?
Výber cestovín je dôležitý pre celkový dojem z výsledného jedla. Napríklad špagety sú klasikou, ktorá nikdy nesklame. Dobre zachytávajú omáčku a každé sústo tak bude plné lahodnej chuti. Penne, krátke trubičky s ryhami, sú ideálne na zachytávanie kúskov paradajok a syra, v prípade ak omáčku nebudete mixovať úplne do hladka. Na fusilli taktiež vďaka ich tvaru omáčka výborne priľne. Ploché a široké cestoviny dodajú jedlu luxusný nádych a skvele sa kombinujú so všetkými krémovými omáčkami.
Mohlo b vás zaujímať: Voda z cestovín: Prečo by bola škoda ju vyliať a na čo sa vám zíde
Tento recept na paradajkovo-syrovú omáčku na cestoviny je ideálny pre rušné večery, keď máte málo času, ale chcete si dopriať výborné a zdravé jedlo. Hľadáte ďalšie výborné recepty na cestoviny? V tom prípade vám určite odporúčame vyskúšať zapekané cestoviny s lososom či taliansku klasiku v podobe cestovín Carbonara.

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ