Prílohy zo zemiakov: 5 delikátnych nápadov, ktoré sa oplatí skúsiť

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Zemiaky sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Či už ich máte radi pečené, varené, štuchané alebo vo forme krokiet, zemiaky sú vždy vynikajúcou prílohou, ktorá sa hodí takmer ku všetkému. Ak hľadáte nové nápady na to, ako ich pripraviť, ste na správnom mieste! Poďme sa spoločne pozrieť na prílohy zo zemiakov a 5 chutných spôsobov, ako ich premeniť na lahôdku.

Prílohy zo zemiakov: Stavíte na okorenenú klasiku či chrumkavé krokety a placky?

1. Klasické pečené zemiaky

Pečené zemiaky sú jednoduché na prípravu a výsledok je vždy fantastický. Stačí ich nakrájať na štvrtiny alebo kolieska, jemne osoliť, okoreniť a pokvapkať olivovým olejom. Ak máte radi bylinky, pridajte na plech aj rozmarín, tymian alebo cesnak. Pečte ich v rúre pri 200 °C približne 30-40 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.

Gurman TIP: Skúste zemiaky pred pečením blanšírovať – uvarte ich na 5-7 minút a potom ich rýchlo schlaďte v studenej vode. Získate tak dokonale chrumkavý povrch a vláčnu vnútornú časť. Blanšírovanie sa vám osvedčí aj pri príprave dokonalých hranoliek.

Prečítajte si tiež: Pečené zemiaky na 3 spôsoby: Jednoduché, no vždy chutia skvelo

pečené zemiaky
Foto: Pixabay

2. Šťuchané zemiaky

Šťuchané zemiaky sú ďalšou klasikou, ktorá nikdy nesklame. Uvarte zemiaky v osolenej vode do mäkka (asi 20 minút), potom ich sceďte a pridajte maslo a teplé mlieko. Popučte ich, kým nedosiahnete hladkú a krémovú konzistenciu. Pre extra chuť môžete pridať aj smotanu, pažítku alebo strúhaný syr. Predtým, ako začnete pripravovať akúkoľvek prílohu zo zemiakov si nezabudnite vybrať ten správny varný typ.

3. Zemiaková kaša s cesnakom

Cesnaková zemiaková kaša je skvelou alternatívou k tradičným šťuchaným zemiakom. Pridajte k zemiakom po uvarení pečený cesnak, ktorý k nim pretlačíte a zmes zmiešate s maslom a mliekom. Tento postup dodá kaši príjemnú, ale len jemnú cesnakovú chuť.

Mohlo by vás zaujímať: Pečený cesnak: Lahôdka aj pre tých, čo nemajú radi chuť cesnaku

Zemiakové kroketky
Foto: Gurman

4. Domáce zemiakové krokety

Zemiakové krokety sú vynikajúcou pochúťkou, ktorá sa skvele hodí k mäsu, ale aj ako samostatné jedlo. Príprava domácich krokiet je prekvapivo jednoduchá. Celý FOTORECEPT na prípravu chrumkavých zemiakových krokiet objavíte TU.

5. Zemiakové placky

Zemiakové placky sú ako príloha obľúbené nielen u nás, ale aj v mnohých iných krajinách. Nastrúhané zemiaky zmiešajte s cibuľou, cesnakom, vajíčkom a múkou. Zmes osoľte, okoreňte a placky vysmažte na horúcej naolejovanej panvici, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Placky sa skvelo hodia ku gulášu, no perfektne doplnia aj kuracie soté.

Prečítajte si tiež: Zemiakové rösti recept: Čím sú iné od našich zemiakových placiek?

Kuracie soté v zemiakovej placke
Foto: Gurman

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ