Ako nakrájať cibuľu ako profík? Je to jednoduchšie, než si myslíte!

Netušíte, ako nakrájať cibuľu ako profesionálny kuchár? Je to podstatne jednoduchšie, než si myslíte a nápomocný vám bude aj náš návod a sprievodca jednotlivými krokmi pri jej krájaní. Táto zručnosť sa vám bezpochyby v kuchyni zíde, nakoľko cibuľa je najbežnejšou a mnohokrát prvou prísadou, ktorú pridávame do receptov.

Vedieť ako olúpať a nakrájať cibuľu je možno najdôležitejšia zručnosť, ktorú by mal poznať každý kuchár. Práve z tohto dôvodu je najlepšia technika na nakrájanie cibule predmetom neustálej debaty a je dôležité uznať, že neexistuje jediný správny spôsob. Nasledujúci návod na krájanie cibule vychádza z poznatkov profesionálnych kuchárov, ale bol zjednodušený tak, aby ste ho mohli pohodlne použiť aj vo vašej kuchyni.

Ako nakrájať cibuľu ako profesionálny kuchár?

Základom je výber správneho noža

Pravdepodobne to ani nemusíme pripomínať, ale proces krájania začína aj končí pri výbere správneho noža. Najdôležitejšia je prirodzene jeho ostrosť. Tupý nôž vás bude nútiť pri krájaní vyvinúť viac sily, než je potrebné, čo môže viesť k tomu, že sa cibuľa pošmykne na doske na krájanie, a to môže potenciálne spôsobiť nehodu. Nôž môžete naostriť pomocou brúsneho kameňa a následne udržiavať jeho ostrosť pomocou brúsiacej ocieľky. Použite ju kľudne aj pred každým krájaním.

Najlepší nôž na rezanie cibule je akýkoľvek kuchynský nôž, ktorý vám dobre padne do ruky. Krátka dĺžka čepele však nie je veľmi ideálnou, nakoľko s ňou budete tlačiť pravdepodobne skôr nadol, ako priečne. To môže vo výsledku spôsobiť, že cibuľu zdeformujete a nakrájate z nej nepravidelné tvary.

Gurman TIP: Je dôležité, aby ste sa pri krájaní cibule snažili, aby nakrájané kocky, kolieska či pásiky boli približne rovnakej veľkosti. Keď nakrájanú cibuľu restujete, zmäknú tak všetky kúsky rovnomerne, bez toho, aby sa niektoré menšie kúsky hneď v úvode spálili.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na nakladanú červenú cibuľu

Nakladaná červená cibuľa
Foto: Gurman

Návod na krájanie cibule krok za krokom

  1. Pripravte si cibuľu a naostrite si nôž.
  2. Pevne pridržte cibuľu na doske na krájanie a odrežte jej vrchný koniec (približne 0,5 cm od vrchu cibule). Spodný koreňový koniec nechajte nedotknutý.
  3. Cibuľu položte s narezanou plochou nadol na dosku a s koreňovým koncom smerujúcim nahor. Prerežte ju pozdĺžne napoly, vytvárajúc tak dve rovnaké polovice.
  4. Olúpte vonkajšiu vrstvu a šupku z každej polovice cibule a odhoďte ich. Odstráňte aj akékoľvek potrhané alebo ďalšie znečistené vrstvy cibule.
  5. Jednu polovicu cibule položte na dosku na krájanie s narezanou plochou nadol a s koreňovým koncom smerujúcim preč od vás (nahor na doske).
  6. Vytvorte paralelné vertikálne rezy takmer až po koreňový koniec, ale neodrežte ho úplne. Rezy by mali byť vzdialené približne 0,5 cm a koreňový koniec by mal zostať nedotknutý, aby sa polovica cibule udržala pokope.
  7. Následne si cibuľu otočne, jej plochá strana stále zostáva na doske a vytvorte paralelné horizontálne rezy takmer až po koreňový koniec. Aj tieto rezy by mali byť vzdialené približne 0,5 cm. Je to najkritickejší moment krájania, držte nôž pevne a prsty si ukryte medzi dlaň a cibuľu.
  8. Takto získate pri krájaní rovnomerné, približne 0,5 cm veľké kocky. Koreňový koniec je lepšie do základu jedla nepoužívať.

Gurman TIP: Zvyšný koreňový koniec z krájania cibule môžete vyhodiť alebo nechať zmraziť vo vrecku s inými zvyškami zeleniny a použiť ho pri príprave zeleninového vývaru. Hľadáte recept, na ktorom si dôkladne otestovať náš návod na krájanie cibule? Pripravte si francúzsku cibuľačku, ktorá poteší aj po noci s akoholom.

Mohlo by vás zaujímať: Ako vyčistiť drevenú dosku na krájanie? Takto bude ako nová

ako vyčistiť drevenú dosku
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ