Ako nakrájať koláče dokonalo? Skúste TENTO trik s papierom na pečenie

Upiekli ste výborný dezert a teraz rozmýšľate ako nakrájať koláče, tak aby ich okraje boli perfektné? Nie je žiadnou novinkou, že pri servírovaní „jedia aj oči“ a bola by preto veľká škoda koláčik pri krájaní poškodiť a podávať s otrhanými okrajmi. Riešenie tohto problému je pritom veľmi jednoduché a možno ste netušili, že vám pri tom pomôže obyčajný papier na pečenie.

Zárukou toho, že sa vám váš koláč bude dobre krájať, je to, že ho budete schopní bez väčších problémov oddeliť od formy a premiestniť na dosku na krájanie. Dezert by sa preto nemal žiadnym spôsobom prilepiť na okraje formy na pečenie. Papier na pečenie vám bude nápomocný v oboch prípadoch.

Ako nakrájať koláče
Foto: Pixabay

Ako nakrájať koláče na dokonalé tvary?

Krok 1: Pripravte formu na pečenie

Tajomstvo dokonale nakrájaného dezertu tkvie už v samotnej príprave formy na pečenie. Pomocou štetca na pečenie potrite jej dno a boky tenkou vrstvou masla, aby sa cesto pri pečení o formu nelepilo.

Krok 2: Použite papier na pečenie

Použitím papiera na pečenie dosiahnete rovnomerné a bezproblémové vybratie koláča či cesta na zákusok z pekáča. Rozložte list papiera na pečenie na dno pekáča tak, aby presahoval okraje plechu, a teda aby prečnieval po okrajoch a vy ste ho za tieto okraje mohli chytiť a koláč tým nadvihnúť a premiestniť.

Gurman TIP: Pridajte ešte jeden list papiera na pečenie kolmo na prvý list a docielite tým to, že papier bude presahovať pekáč na všetkých jeho stranách a uchopenie koláča bude ešte jednoduchšie. Ideálne sa vám však na túto činnosť bude hodiť ešte jeden pár rúk. Povrch papiera na pečenie môžete potrieť ešte jednou tenkou vrstvou masla, pre ešte ľahšiu manipuláciu s koláčom.

Čokoládové brownies
Foto: Gurman

Krok 3: Upečte koláč a nechajte ho dobre vychladnúť

Prelejte cesto do predpripravenej formy a upečte ho podľa pokynov v recepte. Po upečení nechajte dezert dôkladne vychladnúť.

Krok 4: Vyberte dezert z formy

Keď je dezert dostatočne vychladený, uchopte papier na pečenie za jeho presahujúce okraje a opatrne zdvihnite koláč či brownies z formy a presuňte sladké dobroty na dosku na krájanie.

Krok 5: Ako nakrájať koláče na dokonalé štvorce alebo obdĺžniky?

Použite veľký zubatý nôž a opatrne nakrájajte váš koláč na štvorce alebo obdĺžniky podľa vašich predstáv. Potom ich opatrne zdvihnite z papiera na pečenie napríklad pomocou cukrárskej špachtle.

Čokoládové brownies
Foto: Gurman

Mohlo by vás zaujímať: Korpus na cheesecake: 5 tipov, ako zaručene pripravíte ten najlepší

S týmto postupom získate nie len výborný dezert, ale taktiež zaručíte, že bude pôsobiť esteticky aj na tanieri. Určite neváhajte použiť tento trik napríklad pri príprave jablkového koláča alebo čokoládových brownies.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ