Bešamelová omáčka: Pripravujete ju správne? Tu robia mnohí chybu

Bešamelová omáčka, tú jej krémovú a bohatú chuť všetci milujú pri príprave v lasagní, mac & cheese či zeleninového gratinu. No, aj keď je to na prvý pohľad jednoduchý recept, mnohí kuchári pri jej príprave zvyknú robiť jednu chybu, ktorá bráni k dosiahnutiu perfektného výsledku. Čítajte ďalej a dozviete sa, či ju v kuchyni pri príprave bešamelu nerobíte aj vy.

Jednoduchá bešamelová omáčka – recept

Ingrediencie:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • štipka soli
  • štipka mletého bieleho korenia
  • 1 hrnček mlieka

Postup:

  1. Na strednom ohni rozpustíme maslo v menšom hrnci.
  2. Pridáme do masla múku, soľ a mleté biele korenie. Dôkladne všetky ingrediencie vymiešame do hladka.
  3. Pomaly a postupne zašľahávame mlieko do zmesi, aby sme predišli tvorbe nepríjemných hrudiek.
  4. Necháme zmes zovrieť a za stáleho miešania varíme približne 2 minúty alebo kým získame hladkú a krémovú konzistenciu.
  5. Hotovú bešamelovú omáčku môžeme použiť ihneď v recepte alebo necháme vychladnúť a zužitkujeme podľa potreby.

Prečítajte si tiež: Druhy masla: Má byť žlté či biele? Na čo dať pri kúpe pozor

bešamelová omáčka
Foto: Pixabay

Najčastejšie chyby pri príprave bešamelu

Pri príprave bešamelovej omáčky ide o jednoduchý postup, no niekedy tu práve drobnosti môžu rozhodovať o konečnom výsledku, a teda aj o tom, či sa vám podarí na jednotku. Jednou z najčastejších chýb je, že nedostatočne premiešate múku s maslom, čo môže spôsobiť hrudky v omáčke. Nechcené hrčky sa môžu v hrnci objaviť aj keď pridávate mlieko príliš rýchlo, čo taktiež výrazne ovplyvňuje konzistenciu bešamelu.

Bešamelová omáčka a v akých receptoch ju použiť

Bešamelová omáčka je univerzálna, nemá výraznú chuť a môžete ju preto bez obáv využiť v rôznych receptoch. Mnohí si bez nej nevedia predstaviť tradičné talianske lasagne, kde práve bešamel lahodne dopĺňa chuť paradajok a mletého mäsa. Brokolica s bešamelom vás taktiež svojou chuťou rozhodne nesklame a s touto bielou omáčkou môžete jednoducho preliať aj uvarenú špargľu.

bešamelová omáčka
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho variť brokolicu: Neprekročte tento čas, lebo zmení farbu

Bešamel je taktiež ideálnym základom pre prípravu syrovej omáčky do obľúbeného jedla Mac and Cheese. Tiež odporúčame pridať vrstvu bešamelovej omáčky do zeleninového gratinu pre dokonalú dávku jemnosti a „smotanovej“ chuti. Odhaľte s nami výborný recept na zapekaný zeleninový gratin TU.

Prečítajte si tiež: Rýchla večera: RECEPT na gratinované zemiaky ako z reštaurácie

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ