Paprikáš a perkelt: Tušíte, aký je medzi nimi rozdiel?

Paprikáš a perkelt sú ikonickými jedlami stredoeurópskej kuchyne, najmä tej maďarskej. Hoci sa môžu na prvý pohľad zdať podobné, sú medzi nimi zásadné rozdiely v príprave a chuti. Pozrieme sa spoločne na to, v čom sa paprikáš a perkelt líšia a ako si ich pripraviť.

Paprikáš a perkelt – aký je medzi nimi rozdiel

Paprikáš

Paprikáš je tradičné jedlo, ktoré má hlboké korene v kuchyni krajín strednej Európy, najmä v Maďarsku, ale populárnym sa toto jedlo stalo aj u nás či v susednom Česku.

Jeho názov pochádza z použitia sladkej papriky, ktorá mu dodáva charakteristickú farbu a chuť. Paprikáš môže byť pripravený s rôznymi druhmi mäsa, ako sú kurča, hovädzie či bravčové.

Pri príprave paprikášu sa najprv opraží cibuľa na bohatej dávke masti, k tej sa pridá mletá červená paprika a zmes sa pred pridaním mäsa podleje mäsovým vývarom. Konzistenciou paprikáš pripomína skôr kotlíkový guláš, a teda je redší ako perkelt a pripravuje sa dusením mäsa.

Existujú aj vegetariánske verzie paprikášu, určite si vyskúšajte pripraviť napríklad náš výborný paprikáš z húb.

parikáš a perkelt
Foto: Gurman

Perkelt

Perkelt a jeho názvoslovie pochádza z maďarského slova pörkölt, čo v preklade znamená pražený. Už tento fakt navráva, aký je hlavný rozdiel medzi perkeltom a paprikášom, teda pokiaľ paprikáš a mäso v ňom sa dusí, základ perkeltu tvorí mäso pražené.

Pri príprave sa na masti opraží cibuľa, pridá sa k nej aromatická mletá červená paprika, následne mäso a jedlo sa zarestuje. Až následne sa môže perkelt podliať vývarom alebo vodou, tento krok však nie je nutný. Konzistenciou perkelt pripomína typický hustejší maďarský guláš a podáva sa najčastejšie s maslovými haluškami. Celý recept na kurací perkelt s haluškami nájdete TU.

paprikáš a perkelt
Foto: Gurman

Rozdiel medzi perkeltom a paprikášom teda nespočíva v pridaní smotany, ako sa mylne zvykne vysvetľovať rozdiel medzi týmito jedlami. Sladkú či kyslú smotanu môžete pridať ako do perkeltu, tak do paprikášu. Kľúčový je v tomto prípade spôsob prípravy dusením či pražením.

Prečítajte si tiež: Čo na obed zo zemiakov: 7 vynikajúcich a sýtych receptov

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ