Je bezpečné skladovanie jedla na balkóne? Na čo si dať pozor, keď je chladnička plná

Praská vám chladnička pod ťarchou sviatočného jedla vo švíkoch? Ak máte balkón alebo terasu, prirodzene vás možno napadne použiť na odloženie a chladenie pokrmov aj tieto priestory. Avšak, je skladovanie jedla na balkóne bezpečné a efektívne riešenie? Zistite to teraz s nami.

Skladovanie jedla na balkóne v zime a výhody tejto metódy

Medzi nesporné výhody toho, keď sa rozhodnete použiť váš balkón ako chladničku, patrí najmä šetrenie miesta. Tento postup sa hodí pred alebo medzi sviatkami, keď potrebujete uložiť väčšie množstvo pokrmov niekam, kde sa nebudú rýchlo kaziť, no na priečkach chladničky už nie je miesto napríklad na ďalšie väčšie hrnce.

Nízke zimné teploty navyše poskytujú prirodzenú chladiacu atmosféru, ktorá môže udržiavať potraviny na nízkych teplotách bez elektrickej energie. Skladovanie jedla na balkóne tak môže byť aj energeticky efektívnejšie, ale prirodzene, málokto by sa rozhodol takýto spôsob skladovania potravín využívať prioritne z ekonomického hľadiska.

skladovanie jedla na balkóne
Foto: Pixabay

Ktoré potraviny je možné skladovať v zime na balkóne či terase?

Zeleninu, ovocie alebo aj mlieko, môžete skladovať na balkóne bez toho, aby tieto potraviny utrpeli na kvalite. Môžete tu na pár hodín nechať „prenocovať“ aj kapustnicu či guláš. Sledujte však pozorne vonkajšiu teplotu, aby potraviny nezamrzli. Stála teplota okolo 0-4 °C spomaľuje vývoj mikroorganizmov, čím zabraňuje kazeniu potravín. Nižšia teplota sa však neodporúča aj z praktického hľadiska, že jedlá by bolo potrebné následne rozmraziť a napríklad také zemiaky by po zamrznutí a opätovnom rozmrazení boli nasladkasté.

Mohlo by vás zaujímať: Vedeli ste, aká má byť správna teplota v chladničke?

skladovanie jedla na balkóne
Foto: Pexels

Riziká, na ktoré si dať pozor, keď chcete použiť balkón ako chladničku

    1. Rapídne teplotné zmeny môžu ovplyvniť kvalitu potravín. Napríklad, ak je teplota príliš nízka, niektoré potraviny môžu zamrznúť a stratiť textúru alebo chuť.
    2. Balkón potraviny neuchráni od výkyvov teplôt. Práve tieto výkyvy majú na svedomí kazenie potravín.
    3. Skladovanie potravín mimo chladničky zvyšuje riziko pre rast mikroorganizmov a baktérií, čo môže viesť k pokazeniu potravín a potenciálnym zdravotným problémom. Ak skladujete jedlo na balkóne, pokúste sa ho čo najskôr skonzumovať alebo pre neho urobiť miesto v chladničke.
    4. Vystavenie potravín vonkajším podmienkam, ako sú dážď, sneh alebo zvieratá (vtáky, mačky), môže spôsobiť kontamináciu a znížiť bezpečnosť potravín.
    5. Neuskladňujte na balkóne pokrmy, ktoré sú ešte teplé. Vždy počkajte, pokiaľ vychladnú.

    Prečítajte si tiež: Ryža v chladničke: Vedeli ste, koľko dní v nej môže zostať?

    Komentáre

    Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ