Lacné obedy: 7 klasických inšpirácií, ktoré na stole potešia

Hľadáte inšpiráciu na obed, ktorý by bol chutný, výdatný a pritom nezruinoval váš rozpočet? Dobrá správa: nemusíte byť profesionálny kuchár ani mať plné vrecká peňazí na to, aby ste pripravili niečo, čo poteší celú rodinu. Jednoduché suroviny a tradičné recepty často ukrývajú tú pravú mágiu, ktorá zasýti a zahreje na duši. Poďme sa spoločne pozrieť na 7 klasických inšpirácií na lacné obedy, ktoré potešia každého pri stole!

1. Zemiaková polievka s mrkvou a petržlenom

Zemiaková polievka je klasikou našich starých mám, ktorá nikdy nesklame. Postačia vám na ňu zemiaky, mrkva, petržlen, cibuľa, troška smotany a dochucovadlá, ktoré máte po ruke. Polievku varíte, kým zelenina nezmäkne, na záver ju môžete rozmixovať alebo v nej nechať zeleninu na kúsky, podľa toho, ako to máte radi. Jemne zahreje a pripraví žalúdok na ďalšie chody.

2. Šošovicový prívarok s vajíčkom a chlebom

Kto by nepoznal šošovicový prívarok? Je rýchly, lacný a sýty. Stačí len šošovica, cibuľa, bobkový list, ocot a trochu smotany. K tomu volské oko alebo vajíčko na mäkko a kúsok čerstvého chleba – a máte obed, ktorý vás prenesie späť do detstva.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Cuketový prívarok s vajíčkom

Cuketový prívarok s vajíčkom
Foto: Gurman

3. Zapekané cestoviny so syrom a šunkou

Keď máte v chladničke zvyšky syra a šunky, zapekané cestoviny sú ideálnou voľbou. Uvarte cestoviny na spôsob al dente, zmiešajte ich so šunkou, syrom a trochou smotany či mlieka. Následne všetko preložte do zapekacej misy, posypte ešte syrom navrch a dajte zapiecť do zlatista. Tento recept je bezpochyby rýchly, lacný a všetci stravníci si budú oblizovať prsty.

4. Kuracie rizoto so zeleninou

Kuracie rizoto je ďalšia klasika, ktorá nikdy neomrzí. Potrebujete len kuracie mäso, ryžu a mrazenú zeleninu. Na úvod na panvici orestujete mäso s cibuľou, pridáte ryžu, zeleninu a všetko zalejete vývarom. Povaríte, kým ryža nevpije všetku tekutinu a obed je hotový. Je to jednoduché, výživné a veľmi variabilné jedlo – môžete použiť, čo práve nájdete v chladničke.

Mohlo by vás zaujímať: Objavte chuť jesene s krémovým hokkaido risottom

Kuracie rizoto s hráškom a hubami
Foto: Gurman

5. Bravčový perkelt s ryžou

Perkelt je klasické jedlo, ktoré zasýti aj tých najväčších hladošov. Najprv bravčové mäso nakrájajte na kocky, orestujte s cibuľou a cesnakom, pridajte mletú papriku a nechajte chvíľu dusiť. Potom pridajte vodu alebo vývar, dochuťte soľou, korením a varte, kým mäso nie je mäkké. Podávajte s cestovinami, tarhoňou alebo ryžou a máte hotovo!

6. Parené buchty s lekvárom

Parené buchty sú nielen lacné, ale aj obľúbené sladké jedlo, ktoré si zamilujú nielen deti. Potrebujete len múku, droždie, mlieko, vajíčko a trošku cukru. Následne buchty naplňte lekvárom alebo domácou slivkovou nutelou, nechajte podkysnúť a naparte do mäkka. Na záver posypte práškovým cukrom alebo polejte rozpusteným maslom s kakaom.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na poctivé parené buchty

Poctivé parené buchty
Foto: Gurman

7. Kapustové strapačky so slaninou

Kapustové strapačky sú výborným spôsobom, ako využiť kapustu a zemiaky. Najprv nastrúhané zemiaky zmiešate s múkou, vytvoríte cesto a spravíte z neho malé strapačky, ktoré varíte vo vode. Potom ich zmiešate s kyslou kapustou, opraženou slaninkou a hotovo. Výdatné jedlo, ktoré zasýti a poteší každý žalúdok.

Tieto recepty dokazujú, že aj s jednoduchými ingredienciami dokážete pripraviť výborný obed, ktorý sa postará o spokojné brušká vašich najbližších. Lacné obedy nemusia byť nudné ani obyčajné – stačí troška fantázie a lásky k vareniu! Skúste si niektorý z týchto receptov a presvedčte sa, že varenie doma je nielen lacnejšie, ale aj chutnejšie. Želáme vám dobrú chuť!

Prečítajte si tiež: Hokkaido recepty: 6 najchutnejších spôsobov, ako ju pripraviť

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ