
Fašiangové obdobie prináša do našich domovov i na naše stoly neopakovateľnú atmosféru plnú chutných pokrmov. Ak hľadáte fašiangové recepty na sladké i slané dobroty, ktoré potešia vašu rodinu aj návštevy, ste na správnom mieste. V našom článku sa pozrieme na niekoľko tradičných aj originálnych receptov, ktoré vám pomôžu osláviť a užiť si fašiangy doslova do sýtosti.
Sladké fašiangové recepty
Fánky so škoricou
Počas fašiangov si už tradične radi vychutnávame lahodné sladkosti ako fánky, šišky a rôzne ďalšie regionálne varianty týchto tradičných sladkých pochúťok. Hlavný rozdiel medzi fánkami a šiškami spočíva predovšetkým v príprave cesta. Zatiaľ čo šišky pripravujeme z kysnutého cesta, klasické fánky sa pripravujú z obyčajného cesta, do ktorého môžete pridať aj kyslú smotanu.
Ďalším výrazným rozdielom medzi týmito typickými fašiangovými jedlami je ich tvar. Pokiaľ čo šišky majú tradične okrúhly tvar, fánky sa tvarujú do malých obdĺžnikov. V oboch prípadoch sa cesto potom ponorí do horúceho oleja a hotové maškrty sa po vypražení obaľujú v práškovom cukre. Objavte náš výborný recept na fánky so škoricou TU.
Škoricové slimáky z lístkového cesta
Ak vás počas fašiangov prekvapí neohlásená návšteva, práve lístkové cesto môže byť vašou záchranou. Dajú sa z neho vyčarovať chutné slané aj sladké jednohubky, vrátane škoricových slimákov. Recept navyše môžete prispôsobiť ingredienciám, ktoré práve máte v špajzy. Ak doma nemáte kvalitnú škoricu, môžete ju jednoducho nahradiť napríklad kakaom alebo pomletými orechmi. Odhaľte celý recept na škoricové slimáky TU.

Fašiangové nadýchané šišky
Nič nemôže oživiť atmosféru fašiangov viac ako vôňa práve upečených šišiek. Fašiangové šišky a fánky patria snáď k najznámejším jedlám, ktoré sa s radosťou pripravujú a konzumujú počas tohto obdobia na celom Slovensku. Tieto lahodné vyprážané obláčiky, ktoré sú v regiónoch známe pod rôznymi názvami, predstavuje nielen chuťovú lahôdku, ale aj symbolický krok od zimy k jarnému obdobiu. Recept na nadýchané a rýchle fašiangové šišky, ktoré sa vždy vydaria, nájdete TU.
Slané fašiangové recepty
Placky z kyslej kapusty
Stále nekončiacu sezónu kyslej kapusty môžete využiť aj pri príprave fašiangového obeda či večere. Placky z kyslej kapusty sú vhodné aj pre vegánov, do zemiakovo-kapustového cesta totiž v tomto recepte nepatrí vajíčko, ale pomleté ľanové semienka, ktoré ho nahradia. Ak ste verní klasike, kľudne môžete však použiť aj vajce. Dochutiť tieto placky môžete vašimi obľúbenými koreninami a podávať s dipom či prepraženou slaninkou. Celý recept odhalíte TU.

Foie gras – paštéta z kačacej pečene
Foie gras paštéta z kačacej pečene predstavuje jedinečnú a lahodnú pochúťku, ktorá si získala svoje miesto aj vo vysokej gastronómii. Vám však nič nebráni pripraviť si túto delikatesu počas fašiangov doma. Táto paštéta z kačacej pečene patrí medzi kulinárske lahôdky svetovej gastronómie a získala si pozornosť gurmánov svojou jemnou chuťou a krémovitou konzistenciou. Týmto receptom rozhodne očaríte každú vašu návštevu.
Škvarkové pagáče
Neodolateľné škvarkové pagáče patria na každú jednu oslavu, fašiangy nevynímajúc! Pripravte si ich podľa nášho receptu a garantujeme vám, že vaši hostia sa budú po nich ešte dlho zalizovať. Celý recept na poctivé škvarkové domáce pagáče nájdete TU.
Keďže fašiangové recepty sú ťažšie pre naše trávenie, nakoľko sa mnohokrát ich príprava nezaobíde bez vysmážania či použitia tučnejšieho mäsa alebo údenín, zaiste sa vám budú po hostine hodiť aj babské rady, ako sa zbaviť nadúvania po jedle.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ