
Ajvar je jedinečný a chutný balkánsky pokrm, ktorý získava svoj výrazný charakter zo zrelých paprík, paradajok, baklažánov, cesnaku a oleja. Táto výborná zeleninová pasta má hlbokú farbu a bohatú chuť a je obľúbenou prílohou k mnohým jedlám. Odhaľte s nami autentický recept na ajvar a vychutnajte si ho v plnej chuti aj u vás doma.
Urodilo sa vám mnoho paradajok a paprík a rozmýšľate, do akého lahodného receptu ste ich ešte nepoužili? Ak ste už vyskúšali všetky variácie leča, ajvar je skvelou voľbou. Recept na túto balkánsku „nátierku“ s hutnou konzistenciou vám pomôže zužitkovať sezónnu zeleninku a navyše si ho zakonzervovaný môžete uložiť do špajze a vychutnávať si jeho chuť plnú slnka po celý rok.

Autentický recept na ajvar
Ingrediencie:
- 1 kg červených paprík
- 1,5 kg paradajok
- 500 g baklažánu
- 2 väčšie cibule
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 100 ml olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- pol lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup:
- Pripravte papriky, paradajky a baklažány: Papriky, paradajky a baklažány očistite a umyte. Vnútro paprík odstráňte spolu so semienkami a nakrájajte ich na hrubšie kúsky. Baklažány a paradajky nakrájajte na podobne veľké kúsky.
- Pečenie zeleniny: Rozložte kúsky paprík, paradajok a baklažánov na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkajte ich jemne olivovým olejom. Pečte zeleninu v rúre predhriatej na 200 °C asi 30-40 minút, kým povrch paprík, paradajok a baklažánov nezačne hnednúť. Počas pečenia ich občas pootáčajte, aby sa piekli rovnomerne. Nebojte sa čiernych šupiek zeleniny, neskôr ich odstránite a zelenina pod nimi bude mať lahodnú nasladkastú chuť.
- Ošúpte a očistite zeleninu po pečení: Po upečení dajte zeleninu do plastového vrecka a zviažte ho. Tým vytvoríte „parnú komoru“, ktorá uľahčí odstránenie šupiek.
- Cesnak a cibuľa: Na oleji orestujte nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak, až kým nebude cibuľa mäkká a zlatistá. Dávajte pozor, aby cesnak nezhorkol, pridajte ho k cibuli až na konci restovania.
- Zmes zmiešajte a povarte: Do hrnca pridajte upečené papriky, paradajky a baklažány, pridajte cibuľu a cesnak, mletú papriku, korenie, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a nechajte variť na miernom ohni asi 15-20 minút, aby sa chute spojili.
- Pasírovanie: Použite mixér alebo ponorný mixér na rozmixovanie všetkých ingrediencií na hladkú pastu. Postupne pridávajte do zmesi olivový olej, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Poznáte všetky druhy olivového oleja?
- Ochutnajte a ochuťte: Ochutnajte ajvar a pridajte ďalšie korenie, soľ alebo olej podľa vašich preferencií. Niektorí môžu chcieť, aby bol ajvar pikantnejší, iní menej. Nebojte sa do ajvaru nakrájať aj chilli papričku.
- Nakladanie do pohárov: Hotový ajvar nalejte do pohárov na sterilizovanie. Hornú časť povrchu zakvapnite olejom, aby sa zamedzilo tvorbe plesní. Ajvar samozrejme môžete servírovať ihneď po príprave, bez potreby sterilizovať ho.
- Sterilizácia: Ak plánujete skladovať ajvar dlhšie, môžete poháre s ajvarom dať zavariť. Skladujte ich v chlade a suchu.

K čomu sa ajvar hodí najlepšie?
Ajvar je pripravený! Tento sladkasto pikantný „slaný paprikový džem“ je tradičný balkánsky pokrm, ktorý môžete podávať ako prílohu k mäsu, zelenine, pečivu alebo ho použiť ako základ pre rôzne omáčky a pokrmy. Jeho bohatá chuť a jemná pálivosť určite obohatia vašu kuchyňu a vaše chuťové poháriky. Ajvar sa samozrejme ganiálne hodí k ďalšej tradičnej balkánskej pochúťke. Pripravte si s nami aj šťavnaté čevapčiči.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ