Chrumkavé kačacie prsia: Takto ich pri pečení nevysušíte

Či už pripravujete kačacie prsia ako rýchlu večeru pre dvoch alebo ich servírujete ako súčasť veľkej rodinnej hostiny, určite sa vám bude hodiť jednoduchý postup ich prípravy bez presušenia.

Aký je najlepší spôsob prípravy kačacích pŕs?

Kačica má hrubšiu kožu, vyšší obsah tuku a výrazne mäsitejšiu chuť ako pečené kurča. Kačacie prsia sú navyše pokryté hrubou vrstvou tuku, ktorý sa počas prípravy musí roztopiť, aby ste zabezpečili, že koža získa po upečení lahodnú chrumkavosť.

Najefektívnejším spôsobom na roztopenie kačacieho tuku je narezanie surových kačacích pŕs cez celú ich tukovú vrstvu. Potom ich je potrebné opiecť na grilovacej panvici kožou dole. Tým zabezpečíte, že nadmerný tuk sa z pŕs vypečie a vy ho budete môcť ďalej použiť napríklad aj na podlievanie mäsa pri samotnom pečení. Preto sa určite nenechajte zlákať preskočiť tento krok pri príprave pečených kačacích pŕs.

Ako pripraviť kačacie prsia na pečenie

Osoľte kačacie prsia a nechajte ich v chladničke uložené niekoľko hodín alebo najlepšie cez noc. Tento krok vám pomôže dosiahnuť chrumkavú kožu a zároveň mäso ochutíte. Na prípravu kačacích pŕs nepotrebujete ďalšie koreniny, aj keď môžete použiť bylinky, podľa vašich preferencií (tymian, rozmarín).

kačacie prsia
Foto: Pixabay

Nasolené kačacie prsia vyberte z chladničky a nechajte ich odpočívať aspoň 30 minút pri izbovej teplote. Následne narežte ich kožu do krížového vzoru s cieľom vystaviť čo najviac tuku teplu z dna panvice, na ktorej ich budete opekať.

Gurman TIP: Ak si túžite pripraviť kačacie prsia na „diétnejší“ spôsob, môžete z nich pred pečením odstrániť tuk aj kožu. Pri následnom opekaní mäsa si však budete musieť dávať dobrý pozor na to, aby ste mäso nepresušili. Prebytočný tuk z kačacích pŕs môžete použiť pri príprave pečených zemiakov v šupke.

Ako dlho piecť kačacie prsia

Osmažte prsia na grilovacej panvici, nechajte tuk z nich vytekať a kožu opiecť sa do chrumkava. V smažení pokračujte, kým koža nie je chrumkavá a hnedá, čo môže trvať približne 10-15 minút. Prebytočný tuk nalejte do keramickej alebo sklenenej nádoby.

Následne máte niekoľko možností na dopečenie mäsa. Buď obráťte prsia kožou nahor, pridajte maslo a zakryte panvicu pokrievkou. Potom kačacie prsia ešte nechajte opekať asi 5 minút, kým mäso nebude dobre opečené aj zo spodnej strany. Hotová kačacina by mala byť mäkká a trochu pružná pri stlačení.

Dusená červená kapusta ku kačaciemu mäsu
Foto: Gurman

Druhý spôsob zahŕňa dopečenie kačacích pŕs v rúre. Prehrejte rúru na 180°C a nechajte mäso piecť ešte 5-6 minút, ak chcete dosiahnuť ružovkastý stred pŕs alebo 10-12 minút, ak chcete mať kačacinu dobre prepečenú. Nezabudnite ponechať prikryté kačacie prsia odpočívať ešte asi 10 minút pred samotným krájaním a servírovaním.

K pečeným kačacím prsiam určite odporúčame servírovať tradičné prílohy, akými sú domáce zemiakové lokše či dusená červená kapusta. Pečiete kačicu vcelku? Zistite, ako dlho je potrebné piecť celú kačku.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ