Tajomstvo pre jednoduché varenie na pare: Nepotrebujete drahý parný hrniec

Máte chuť na zdravé jedlo pripravené na pare, no zároveň nechcete investovať do drahého naparovacieho hrnca? Možno vás prekvapí, že už teraz zaiste máte v kuchyni všetko potrebné na jednoduché varenie na pare. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako si môžete na pare pripraviť zeleninu alebo rybu pomocou bežných kuchynských pomôcok.

Varenie na pare bez parného hrnca

Príprava zeleniny na pare

Ideálnou zeleninou na prípravu na pare sú napríklad zelené fazuľky či mrkva, ale chuťovo určite nebudete sklamaní ani keď si týmto spôsobom pripravíte prílohové zemiaky brokolicu či karfiol. Navyše varenie zeleniny na pare je ideálnym základom pre príkrmy pre najmenších.

Do veľkého hlbokého hrnca nalejte približne 1,3 cm vody a dovnútra umiestnite menší kovový cedník. Dôležité je, aby hladina vody nedosiahla nad spodok cedníka, ani keď voda začne vrieť. Preložte hrniec na sporák a nechajte vodu priviesť k varu. Potom do cedníka umiestnite zeleninu ako sú zelené fazuľky, mrkva alebo zemiaky. Zakryte hrniec pokrievkou a nechajte zeleninu variť na pare, kým nebude mäkká a hotová na podávanie.

varenie na pare
Foto: Pixabay

Príprava rýb na pare

Na prípravu rybaciny na pare je ideálne použiť filety ryby. Do širokej panvice nalejeme približne 1,3 cm vody a do vnútra položíme tanier alebo misku, ktorá je odolná teplu. Dôležité je, aby hladina vody nesiahala tesne pod okraj alebo nad okraj taniera.

Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho piecť rybu? Pomôže vám TOTO jednoduché pravidlo

Panvicu položte na sporák a nechajte vodu priviesť k varu. Potom na teplovzdorný tanier umiestnite rybie filé. Zakryte panvicu pokrievkou a nechajte rybu variť na pare, kým nebude jej mäso po celej hrúbke biele a pripravené na podávanie. Pre lepšiu chuť môžete k rybe pridať kúsok masla, celé čierne korenie, bobkový list, rozmarín či tymian.

varenie na pare
Foto: Pixabay

S týmto jednoduchým trikom môžete pripraviť zdravé jedlo na pare bez potreby kúpy drahých kuchynských vymožeností. Stačí vám kovový cedník alebo teplovzdorný tanier a môžete sa tešiť z výživného a chutného jedla pripraveného na pare. Zelenina bude svieža, ryba šťavnatá a ich kombináciou vám vznikne výživná ľahká večera alebo rýchly obed. Pridajte k týmto surovinám pripraveným na pare napríklad uvarenú pohánku, kuskus či pšeno a obohaťte váš jedálniček variáciami zdravých chutných jedál.

Prečítajte si tiež: Ako uvariť pohánku: Nasledujte 4 jednoduché kroky

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ