
Tekvica je v našej kuchyni známa hlavne v slaných pokrmoch – polievkach, pyré alebo ako pečená príloha. Čo tak ju vyskúšať v sladkej verzii? Tekvicový kompót a džem sú lahodné, jemné a plné chutí, ktoré vás prekvapia. Ak ste ešte neochutnali tekvicu na sladko, je na čase to zmeniť! Prinášame vám dva jednoduché recepty, ako si pripraviť tekvicový kompót alebo džem.
Tekvicový kompót sa stane pokladom vo vašej špajzy
Ingrediencie:
- 1 kg tekvice Hokkaido (alebo iný druh oranžovej tekvice)
- 500 ml vody
- 250 g cukru (podľa chuti môžete pridať viac alebo menej)
- šťava z 1 citróna
- 1 tyčinka škorice alebo mletá škorica
- 4 klinčeky
Postup:
- Najprv tekvicu ošúpte, odstráňte z nej semienka a nakrájajte ju na menšie kocky.
- Následne v hrnci si zohrejte vodu s cukrom, citrónovou šťavou, škoricou a klinčekmi. Keď začne zmes vrieť, pridajte nakrájanú tekvicu.
- Varte tekvicový džem na miernom ohni asi 15-20 minút alebo pokiaľ tekvica nezmäkne, ale stále drží tvar.
- Kompót nechajte vychladnúť a pred podávaním či sterilizovaním z neho vyberte škoricu aj klinčeky.
Gurman TIP: Tekvicový kompót sa výborne hodí k jogurtu, tvarohu alebo ako príloha k palacinkám či bábovkám. Podávať ho taktiež môžete k mastnejším druhom mäsa, obráteným košickým rezňom so zemiakovou kašou alebo si na ňom pochutiť samostatne.
Prečítajte si tiež: Ako skladovať tekvicu: A čo robiť, keď ste ju už rozkrojili?

Tekvicový džem sa rozplynie ako sen na pečive s maslom
Ingrediencie:
- 1 kg tekvice
- 500 g cukru
- šťava z 2 citrónov
- 1 vanilkový struk (alebo vanilkový cukor)
- 2 jablká alebo pomaranče (voliteľné pre chuťovú kombináciu)
Postup:
- Tekvicu nakrájajte na malé kocky a spolu s cukrom ju dajte do hrnca. Nechajte ju postáť asi 30 minút, aby pustila šťavu.
- Pridajte citrónovú šťavu a vanilkový struk (alebo vanilkový cukor).
- Olúpané jablká alebo pomaranče nakrájajte a pridajte k tekvici pre oživenie chuti. Džem však môžete pripraviť aj len zo samotnej tekvice.
- Varte na miernom ohni približne 25 minút alebo pokiaľ tekvica a ovocie nezmäknú. Potom všetko rozmixujte do hladka.
- Horúci džem nalejte do čistých zaváracích pohárov, dobre uzavrite a otočte hore dnom, aby sa vytvorilo vákuum. Po vychladnutí skladujte na chladnom mieste, najlepšie v pivnici alebo komore.
Gurman TIP: Tekvicový džem je skvelý na raňajky s pečivom alebo ako netradičná plnka do koláčov. Snáď najlepšie však chutí na maslovej vianočke.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Objavte chuť jesene s krémovým hokkaido risottom
Tekvica je nízkokalorická, bohatá na vlákninu, vitamín A, C a ďalšie živiny. Jej jemná sladkastá chuť sa výborne hodí do sladkých pokrmov, či už ide o kompót alebo džem. Tieto recepty sú navyše ideálnym spôsobom, ako využiť sezónnu úrodu tekvíc. Vyskúšate čaro tekvice na sladko aj vy?
Prečítajte si tiež: Hokkaido recepty: 6 najchutnejších spôsobov, ako ju pripraviť
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ