Vegetariánske recepty: Chutné jedlá aj pre milovníkov mäsa

Rastlinná strava si získava čoraz viac nadšencov nielen medzi tými, ktorí sa rozhodli pre takýto životný štýl, ale aj medzi „mäsožravcami“, ktorí hľadajú nové chuťové zážitky a zdravšie alternatívy svojich obľúbených jedál. Spoznajte s nami nové vegetariánske recepty, na ktorých si zaiste pochutia aj všetci milovníci mäsa.

Ak ste si doteraz mysleli, že vegetariánska strava je jednotvárna a bez chuti, dovoľte nám presvedčiť vás o opaku. Je priam fascinujúce, aké množstvo receptov si bez mäsa môžete pripraviť a neochudobniť sa pri tom ani o chuťové zážitky. Predstavujeme vám výnimočné vegetariánske recepty, na ktorých si pochutia aj tí, ktorí sú zvyknutí prevažne na mäsové jedlá.

Slovenská klasika – chutná šošovica na kyslo

Mnohí ľudia sa príliš nepriatelia so strukovinami v ich jedálničku. Je to veľká škoda, pretože strukoviny sú nielen výživné a lacné, ale aj zasýtia. Šošovicu na kyslo pripravovali už naše prababičky a bola by škoda na tento bezmäsitý pokrm zabudnúť. K šošovicovému prívarku sa vynikajúco hodí čerstvé pečivo a vajíčka. Navyše, ak si šošovicu cez noc namočíte alebo použijete konzervovanú v náleve, ušetríte pri príprave tohto receptu množstvo času.

Chutná šošovica na kyslo
Foto: Gurman

Tofu tikka masala či curry – vegetariánske recepty s nádychom hrejivých korenín

Tikka masala je klasické indické jedlo, ktoré sa bežne pripravuje s kuracím mäsom. Ak ale nahradíte kuracie mäso kvalitným tofu a použijete autentickú zmes hrejivých korenín, získate úžasnú vegetariánsku verziu tohto jedla. Tofu sa v recepte dobre nasiakne chuťami zmesi korenín z kurkumy, kardamónu, klinčekov, škorice, koriandru a kari listov, takže ani mäsožravci sa určite nebudú sťažovať, že im chýba ich obľúbené mäso. Rovnaký postup náhrady tofu za mäso môžete použiť aj pri príprave vegetariánskeho či vegánskeho curry.

vegetariánske recepty
Foto: Pexels

Milujete japonskú a ázijskú kuchyňu? Pripravte si vegetariánske udon rezance.

Ak máte radi exotickejšiu kuchyňu, nemusíte sa vzdať jej chutí ani keď z receptov vyškrtnete mäso. Udon rezance pochádzajú z Japonska, majú širokú a hladkú textúru a sú vyrobené z pšeničnej múky, vody a soli. Ak k nim pridáte tradičné koreniny, bylinky, tofu a zeleninu, môžete sa pripraviť na bohaté chuťové zážitky. Udon reznace so zeleninou a tofu vás prekvapia svojou intenzitou a plnosťou chutí. Navyše toto jedlo pripravíte expresne a je stávkou na istotu, ak si chcete pripraviť rýchly obed do 15 minút.

vegetariánske recepty
Foto: Pexels

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ