Viete, čo je šakšuka? Vyskúšajte raňajky či rýchly obed z jednej panvice

Shakshuka alebo inak šakšuka, je tradičné jedlo z Blízkeho východu a severnej Afriky. Táto raňajková panvička z vajíčok a paradajok sa stala svetovým hitom pre svoju jednoduchosť, výživovú hodnotu a bohatú chuť. Pre tých, ktorí hľadajú rýchly a zdravý spôsob, ako začať deň alebo si dopriať sýty, no ľahký obed, šakšuka je výbornou voľbou. Navyše tento recept pripravíte v jednej panvici, čo znamená minimálny čas strávený v kuchyni a ešte menej riadu na umývanie.

Šakšuka recept z jednej panvice

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 nadrobno nasekaná cibuľa
  • 2 hrubostenné papriky (červená, zelená alebo žltá)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička mletého koriandru
  • 1 čajová lyžička rímskej rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky pálivej červenej papriky
  • 1 konzerva paradajok (400 g)
  • 4-6 vajec
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá nasekaná petržlenová vňať

šakšuka
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Na strednom ohni, vo väčšej panvici, rozohrejte vhodný typ olivového oleja.
  2. Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Potom pridajte nakrájaný alebo pretlačený cesnak a orestujte zmes spoločne ešte asi po dobu 30 sekúnd, kým sa aróma cesnaku nerozvonia.
  3. Pridajte nakrájané hrubostenné papriky a nechajte ich restovať, kým sa nezmäknú, potrvá to asi 5-7 minút.
  4. Do zmesi pridajte mletú sladkú papriku, koriander a rímsku rascu. Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte aj pálivú papriku. Zmes ešte chvíľu orestujte, pre rozvinutie chuti korenín.
  5. Otvorte konzervu paradajok a pridajte ich do panvice. Premiešajte a nechajte zmes krátko prevrieť.
  6. Pomocou lyžice vytvorte malé jamky v zeleninovej zmesi a opatrne do každej rozbite jedno vajíčko.
  7. Zakryte panvicu a nechajte šakšuku variť na miernom ohni, pokiaľ bielka nezhustnú a žĺtok zostane polotekutý.
  8. Pokrm dochuťte soľou a korením podľa vašich preferencií. Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s čerstvým chlebom, domácimi bagetkami alebo naanom.

šakšuka
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Ak túžite využiť pri príprave tohto receptu aj sezónne suroviny, zakvapnite pred servírovaním šakšuku pestom z medvedieho cesnaku alebo do jej zeleninového základu pridajte k paprikám dávku sezónnej zeleniny (napr. cukety).

Šakšuka nie je len chutným jedlom, ale aj výživnou pochúťkou, pretože obsahuje zeleninu a vajcia, ktoré sú skvelým zdrojom bielkovín a vlákniny. Nezáleží na tom, či si ju pripravíte na raňajky alebo na rýchly obed, šakšuka je ideálnym spôsobom na obohatenie vášho jedálnička. Navyše táto severoafrická panvička poteší aj vegetariánov. Máte radi recepty z vajíčok? Vedeli ste, čím sa líšia vajcia z podstielkového chovu od tých z voľného výbehu?

Prečítajte si tiež: Vegetariánske recepty: Chutné jedlá aj pre milovníkov mäsa

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ