Sirup z ihličnanov: Ako pripraviť zázrak zo smrekových či borovicových výhonkov?

Sirup zo smrekových, borovicových alebo jedľových výhonkov vám zaiste pripomenie detstvo. Nejednému z nás tento liečivý zázrak podávali ešte naše babičky na boľavé hrdlo. Lesný domáci nektár má však aj mnoho iných využití. Pozrime sa spoločne na časom overený recept na sirup z ihličnanov, ktorý sa výborne hodí aj na netradičné spestrenie mnohých dezertov či nápojov.

V období, keď ihličnaté stromy vyháňajú mladé výhonky, si z nich môžete pripraviť chutný a zdravý sladučký sirup. Navyše by bola veľká škoda tieto poklady z prírody v kuchyni nevyužiť. Apríl a máj sú najlepšími mesiacmi na zber zelených ihličnatých výhonkov, a to v mnohých oblastiach Slovenska. Zbierajte ich však v neznečistených oblastiach, najlepšie hlbšie v lese a nie v blízkosti ciest. Ak hľadáte overený recept na sirup z ihličnanov, ste na správnom mieste.

sirup z ihličnanov
Foto: Pixabay

Recept na sirup z ihličnanov

Ingrediencie:

  • cca jeden menší košík mladých zelených výhonkov ihličnatých stromov (napr. zo smreku, borovice alebo jedle)
  • kryštálový, trstinový cukor alebo med
  • citróny v BIO kvalite
  • sklenená vysterilizovaná fľaša s hrubým hrdlom

Postup:

  1. Najprv si dôkladne vysterilizujte sklenenú fľašu s hrubším hrdlom (lepšie sa vám do nej budú vrstviť výhonky), následne na jej dno nasypte cca 0,5 cm vrstvu cukru alebo medu. Pridajte výhonky, ktoré opätovne pocukrite alebo polejte medom a takto pokračujte, až pokiaľ sa nedostanete na vrch fľaše.
  2. Medzi jednotlivé vrstvy môžete poukladať aj na plátky nakrájané citróny, no dohliadnite na to, aby boli v BIO kvalite, inak ich použite len olúpané a zbavené kôry.
  3. Výhonky môžete jemne zatlačiť rúčkou varechy, aby lepšie pustili šťavu. Najvrchnejšia vrstva, pri príprave sirupu z ihličnanov, musí byť práve vrstva cukru alebo medu.
  4. Takto naložené výhonky v cukre dáme odpočívať na tmavé miesto a pri izbovej teplote ich tu ponecháme lúhovať sa aspoň mesiac.
  5. Silice a šťavu, ktoré mladé konáriky vypustia si potom zlejeme do čistých sklenených pohárov a sirup z ihličnanov máme hotový. Skladujeme ho v chladničke. Ak si sirup chcete uchovať na dlhšie mesiace, prevarte ho a sterilizujte.

Mohlo by vás zaujímať: Fľaška na vodu: Tušíte, ako často by ste ju mali umývať?

sirup z ihličnanov
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Sirup z mladých výhonkov borovíc či smrekov uľaví pri kašli a prechladnutí. Tento liečivý zázrak vám určite pomôže pri zapálenom hrdle aj dráždivom prieduškovom kašli. Nie je to však jediné využitie sirupu z ihličnanov. Môžete ním kľudne s mierou preliať vaše obľúbené dezerty, jogurt, raňajkovú kašu, ale aj lievance či chlieb vo vajíčku na sladko. Tento lesný sirup využijete aj pri príprave osviežujúcich limonád, rovnako ako ten orgovánový.

Prečítajte si tiež: Orgovánový sirup: Viac ako voňavý poklad na najlepšie limonády

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ