Zemiakové rösti recept: Čím sú iné od našich zemiakových placiek?

Zemiakové rösti sú tradičným švajčiarskym jedlom, ktoré si získalo svoju popularitu nielen vo svojej domovine, ale aj na celom svete. Tieto lahodné a chrumkavé placky z nastrúhaných zemiakov sú jednoduché na prípravu, no ich chuť je nesmierne bohatá a môžete ich servírovať na množstvo spôsobov. V čom spočíva ich čaro a ako sa líšia od našich tradičných slovenských zemiakových placiek? Poďme sa spoločne pozrieť na zemiakové rösti, recept sa vám určite v kuchyni zíde.

Zemiakové rösti: Recept je pokladom švajčiarskej kuchyne

Rösti pochádzajú zo Švajčiarska, konkrétne z nemecky hovoriacej časti krajiny. Pôvodne boli súčasťou raňajok pre hospodárov, ktorí potrebovali výdatné jedlo a veľa energie na raňajky. Postupom času sa však rösti stali obľúbeným jedlom na celom území Švajčiarska a dnes ich tu nájdeme v rôznych variantoch. Podávajú sa taktiež v mnohých reštauráciách, priam po celom svete, takže toto jedlo je takpovediac ozajstným národným švajčiarskym pokladom.

Čím sa rösti líšia od našich zemiakových placiek?

Na prvý pohľad sa zemiakové rösti môžu zdať veľmi podobné slovenským zemiakovým plackám, avšak existuje medzi nimi niekoľko zásadných rozdielov. Zatiaľ čo rösti sa pripravujú len z nastrúhaných surových alebo len mierne predvarených zemiakov, naše zemiakové placky často obsahujú aj múku a vajcia, čo im dodáva odlišnú textúru.

Zemiakové rösti sú veľmi jednoduché a minimalistické, recept pozostáva len zo zemiakov, soli a niekedy obsahuje aj cibuľu. Do cesta na naše zemiakové placky naopak mnohokrát pridávame aj cesnak, majoránku a ďalšie typické koreniny. Rösti sú taktiež hrubšie a chrumkavejšie, zatiaľ čo slovenské placky zo zemiakov sú tenšie a mäkšie.

Mohlo by vás zaujímať: Varné typy zemiakov: Viete, ktoré použiť do vášho receptu?

zemiakové rösti
Foto: Pixabay

Zemiakové rösti recept

Ingrediencie:

  • 4 veľké zemiaky
  • soľ podľa chuti
  • čierne mleté korenie
  • masť alebo olej na vyprážanie

Postup:

  1. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Nastrúhané zemiaky môžete trochu osušiť pomocou kuchynskej papierovej utierky, aby ste z nich odstránili prebytočnú vlhkosť. Vaše rösti tak budú vo výsledku ešte o čosi chrumkavejšie.
  2. Zemiakovú zmes osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte. Na panvici si rozohrejte masť alebo olej. Zemiakovú zmes vytvarujte do formy placiek priamo na panvici.
  3. Rösti vyprážajte na strednom ohni, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé z oboch strán, čo vám potrvá približne 5-7 minút z každej strany.

Gurman TIP: Na prípravu tohto receptu vám výborne poslúži aj liatinová panvica, na ktorú nemusíte pridávať toľko tuku.

S čím môžete zemiakové rösti podávať?

Rösti podávajte ešte horúce, a to buď samostatne alebo ako prílohu k rôznym jedlám. Ideálne sa hodia k pečenému mäsu, bravčovým rebierkam alebo grilovanej kuracine. Perfektne chutia aj v kombinácii s volským okom alebo praženicou na raňajky. Môžete ich taktiež posypať nastrúhaným tvrdým syrom. Zemiakové rösti môžete taktiež podávať so zeleninovým šalátom alebo dusenou či grilovanou zeleninou. Jednoducho nimi tak doplníte akékoľvek jedlo vášho dňa.

Prečítajte si tiež: Zemiaková kaša inak: Ako ju urobiť a čo do nej dať pre extra chuť?

zemiakové rösti
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ