Chrumkavé cibuľové krúžky: Ako ich vysmažiť, aby neboli mastné

Zlatohnedé chrumkavé cibuľové krúžky sú jedným z tých jednoduchých pokrmov, ktoré vždy potešia vaše chuťové poháriky. Ich príprava je pomerne jednoduchá, no zároveň je potrebné dodržať niekoľko krokov, aby ste dosiahli tú správnu chrumkavosť, no bez nadmernej mastnoty. Pozrieme sa na to, ako pripraviť skvelé vyprážané cibuľové krúžky doma, s akými ingredienciami pracovať a nezabudneme na tipy a triky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok.

Recept na chrumkavé cibuľové krúžky

Ingrediencie:

  1. Cibuľa: Na prípravu cibuľových krúžkov použite väčšiu bielu alebo žltú cibuľu, šalotka nie je na tento recept veľmi vhodná. Môžete taktiež nakombinovať aj rôzne druhy cibule pre zaujímavejší chuťový mix. Základom je nakrájať všetky cibule na kolieska rovnakej hrúbky.
  2. Múka: Ďalej budete potrebovať hladkú múku na prípravu cestíčka.
  3. Škrob: Do múky môžete pridať škrob (kukuričný alebo zemiakový), aby cestíčko získalo väčšiu chrumkavosť.
  4. Vajcia: Na odľahčenie cestíčka a lepšie priľnutie múky na cibuľu.
  5. Mlieko alebo pivo: Tieto ingrediencie vám pomôžu vytvoriť ľahké a vzdušné cesto. Pivo mu navyše pridáva dodatočnú chuť. Vzdušnosť obaľovacej zmesi pridá aj sýtená voda s bublinkami.
  6. Soľ a korenie: Do cestíčka môžete pridať soľ, čierne korenie, čili prášok alebo inú koreniacu zmes podľa svojho vkusu.
  7. Rastlinný olej: Aký je ideálny olej na chrumkavé cibuľové krúžky? Siahnite po druhoch s vysokým bodom zadymenia.
chrumkavé cibuľové krúžky
Foto: Pixabay

Postup:

1. Príprava cibule: Očistite cibuľu a odstráňte jej šupku. Následne ju narežte približne na polcentimetrové krúžky, ktoré rozoberiete na menšie kolieska.

2. Príprava cestíčka: V hlbokej miske zmiešajte múku, škrob, vajíčko, mlieko/pivo/sýtenú vodu a korenie podľa vašej chuti. Vytvorte hladkú, ale hustú zmes. Konzistenciou by sa vaše cestíčko malo podobať cestu na lievance.

3. Obaľovanie a vyprážanie: Ponorte cibuľové krúžky vidličkou do cesta tak, aby boli dobre obalené na všetkých stranách. Ideálne je každý obalený cibuľový krúžok vzápätí ihneď ponoriť do rozpáleného oleja v hlbokej panvici alebo hrnci. Dbajte na to, aby sa krúžky pri vyprážaní navzájom nedotýkali jeden druhého. Vyprážajte krúžky, kým nezískajú zlatohnedú farbu (približne 2-3 minúty z každej strany).

Gurman TIP: Ako docieliť, aby vaše vypražené cibuľové krúžky boli chrumkavé a nie „gumové“ a nasiaknuté olejom? Základom je vždy ich vkladať rozpáleného do oleja, a teda cestíčko do seba nenasaje zbytočnú mastnotu. Po vytiahnutí z oleja je ideálne krúžky uložiť na mriežku, z ktorej môže prebytočná mastnota odkvapkať, prípadne krúžky položiť na papierovú utierku. Neukladajte vypražené cibuľové krúžky jeden na druhý, nakoľko unikajúca para medzi nimi by spôsobila, že zmäknú.

Prečítajte si tiež: Kuchársky TRIK: Čo robiť, aby vyprážané jedlá zostali chrumkavé?

chrumkavé cibuľové krúžky
Foto: Pixabay

S čím podávať chrumkavé cibuľové krúžky?

Vyprážané cibuľové krúžky môžete podávať samostatne, no vynikajúco k nim pasuje napríklad horčicovým dip, syrová omáčka alebo domáci kečup. Ideálne sa hodia taktiež ako príloha k steakom alebo hamburgerom namiesto hranoliek.

Zaujal vás recept na chrumkavé cibuľové krúžky, no nechce sa vám do neho pustiť, lebo sa bojíte, že si pri vyprážaní zašpiníte celý sporák? Prskajúci olej pri vyprážaní však dokáže pekne potrápiť nejedného kuchára či kuchárku. Pri odstraňovaní fľakov od oleja zo sporáku sa môžete zapotiť, preto je dobré vedieť ako prskaniu oleja predísť.

Prečítajte si tiež: Ako skladovať cibuľu správne? Rozhodne nie spolu so zemiakmi

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ