- 1 pl Údená paprika korenie
- 1 pl Mletá paprika
- 2 pl Soľ
- 2 cl Majorán
- 600 g Držky
- 100 g Zmes koreňovej zeleniny
- 1 ks Cibuľa
- 4 ks Zemiaky
- 2 ks Cesnak
- 50 g Bravčová masť
- 80 g Múka hladká
Postup receptu
-
Držky asi dvakrát vyperieme v studenej vode, potom vyžmýkame v soli, nečistotu oškrabeme nožom a znova oplákneme v studenej vode. Potom ich dáme do studenej, málo osolenej vody a varíme 10 až 15 minút.
-
Prvú vodu zlejeme a držky prezrieme, či sú úplne čisté. Zalejeme ich čerstvou vodou, osolíme, pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu, zemiaky, cibuľu a varíme najmenej 2 hodiny, až kým nie sú držky mäkké.
-
Potom polievku precedíme, držky vyberieme a pokrájame na rezance. Z masti a múky pripravíme zápražku, pridáme do polievky a ešte 10 minút povaríme.
-
Nakoniec do polievky vložíme pokrájané držky, podľa chuti ju okoreníme mletým čiernym korením, majoránom, mletou sladkou i údenou paprikou, posekanou zelenou petržlenovou alebo zelerovou vňaťou a cesnakom rozotretým so soľou.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ