Ako prestrieť stôl: Návod, ktorý sa vám bude pri Štedrej večeri hodiť

Aké je vaše štedrovečerné prestieranie? Mnoho gazdiniek si na sviatky potrpí na dokonale prestretom stole, no to mnohokrát prinesie dilemu, ako správne uložiť príbor či množstvo pohárov. Ak sa chystáte pohostiť rodinu a priateľov na jednotku, naše jednoduché a praktické tipy ako prestrieť stôl vám pomôžu vytvoriť oku lahodiacu sviatočnú tabuľu, ktorá prejde aj testom etikety.

Aké farby a ozdoby použiť na štedrovečerný stôl

Pri výbere farieb a ozdôb na stôl sa inšpirujte tradičnými vianočnými tónmi ako sú červená, zelená, biela a zlatá. Pridaním živých konárikov do vázy a prírodnín alebo zimných dekorácií priamo na stôl, môžete prestieranie príjemne ozvláštniť. Nezabúdajte však na pravidlo, všetko s mierou, nakoľko stôl sa bude pravdepodobne prehýbať pod taniermi či miskami s jedlom. Preto by dekorácie nemali v ideálnom prípade hosťom nijako zavadzať či prekážať pri samotnom jedení.

ako prestieť stôl
Foto: Pixabay

Ako prestrieť stôl? Kľúčové je umiestnenie príboru

Umiestnenie príboru je základom etikety stolovania, a to nielen na Vianoce. Nezabudnite však aj na fakt, že každý hosť by mal mať pri jedení dostatok miesta, a teda jednotlivé miesta prestrite nie až príliš blízko vedľa seba. Hneď potom nasleduje pulírovanie a uloženie príborov. Nôž uložte vždy s rezacou časťou smerom k tanieru. K nožu smerom vpravo položte polievkovú lyžicu a vľavo od taniera položte vidličku. Pri stolovaní s viac ako dvoma chodmi ukladajte príbor tak, že hosť pri predjedle siahne po najvzdialenejšom príbore smerom von od taniera.

Kde položiť pri stolovaní poháre

Tradičné vianočné nápoje sú rovnako dôležitou súčasťou sviatkov ako recepty typické pre toto obdobie. Poháre na víno, aperitív a vodu umiestnite vpravo nad nože. Pri správnom prestieraní vianočného stola nezabudnite na adekvátny výber pohárov pre podávanie vína. Každý typ vína má svoj vlastný pohár, ktorý zdôrazňuje jeho charakteristické vlastnosti. Červené víno nalejte do väčšieho pohára s väčším otvorom. To umožní vínu prísť do kontaktu so vzduchom a uvoľniť jeho arómy. Naopak, biele a šumivé vína sa podávajú v menších pohároch s užším otvorom, čo pomáha udržiavať ich chladnými. Pre rosé vína je vhodný pohár niekde medzi bielym a červeným typom. Víno s pokrmom spárujte podľa týchto jednoduchých pravidiel.

ako prestrieť stôl
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Tanierik na koláčiky či pečivo ku kapustnici umiestnite nad vidličku, a teda po ľavej strane hosťovej ruky. Čo sa týka dekorácií, snažte sa, aby neboli príliš vysoké a neprekážali hosťom pri očnom kontakte a komunikácii.

Vianočný stôl prestretý s láskou zaujme a poteší každého hosťa, ktorý sa pustí do vašich vianočných dobrôt. Obávate sa, že počas sviatočného hodovania priberiete? Zistite, ako odľahčiť vaše sviatočné menu.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ