Avokádo hnedé vo vnútri: Čo s ním? A prečo sa to vlastne stáva?

Avokádo, toto lahodné a výživné ovocie, si našlo cestu do našich kuchýň aj sŕdc. Jeho krémová konzistencia a jedinečná chuť sú ideálne do šalátov, sendvičov či na obľúbený toast. No čo robiť, keď sa po rozkrojení zistíte, že je avokádo hnedé vo vnútri? Poďme si vysvetliť, prečo sa to stáva a ako s takýmto avokádom zaobchádzať.

Avokádo hnedé vo vnútri: Čo s ním?

Prečo avokádo zhnedne?

Za hnednutím avokáda stojí predovšetkým proces oxidácie. Keď sa dužina dostane do kontaktu so vzduchom, enzýmy v nej začnú reagovať s kyslíkom, čo spôsobí hnednutie. Tento jav sa môže objaviť nielen po rozkrojení, ale aj pri nesprávnom skladovaní celého avokáda. Ďalším dôvodom hnedých škvŕn môžu byť fyzické poškodenia počas prepravy alebo príliš dlhé skladovanie, ktoré vedie k prezretiu.

Je hnedé avokádo bezpečné na jedenie?

Dobrá správa je, že jemne hnedá dužina z oxidácie nie je nebezpečná a dá sa jednoducho odstrániť lyžičkou. Ak je však avokádo vo vnútri tmavohnedé, vláknité alebo má nepríjemný zápach, je pravdepodobné, že je pokazené. V takom prípade je lepšie ho už nejesť.

Mohlo by vás zaujímať: Máte doma prezreté avokádo? 5 zaujímavých nápadov na jeho využitie

prezreté avokádo
Foto: Pixabay

Ako predchádzať zhnednutiu avokáda?

  1. Ak je avokádo ešte tvrdé, nechajte ho dozrieť na kuchynskej linke. Keď je mäkké, uložte ho do chladničky, kde sa proces dozrievania výrazne spomalí.
  2. Po rozkrojení potrite povrch dužiny citrónovou alebo limetkovou šťavou. Kyselina askorbová pomáha spomaliť oxidáciu a avokádo zostane dlhšie svieže a krásne zelené.
  3. Avokádo vložte do nádoby alebo ho zabaľte do potravinovej fólie tak, aby čo najmenej dužiny bolo vystavenej vzduchu.
  4. Vložte rozkrojené avokádo do nádoby spolu s kúskom cibule. Síra z cibule prirodzene spomaľuje hnednutie.

Gurman TIP: Ak je hnednutie len povrchové, stačí jemne odstrániť poškodenú časť. Ak plánujete použiť celé avokádo, napríklad do guacamole, pridajte do neho citrónovú šťavu a uložte ho do chladničky.

Pripravte si s nami: Svieži šalát s kuracím mäsom a avokádom

Svieži šalát s kuracím mäsom a avokádom
Foto: Gurman

Avokádo ako výživný poklad

Aj napriek občasnému hnednutiu je avokádo jedným z najvýživnejších druhov ovocia. Je bohaté na zdravé tuky, vitamín E, draslík a vlákninu. Preto sa ho oplatí zaradiť do jedálnička a naučiť sa s ním správne zaobchádzať, aby ste jeho kvality využili na maximum.

Máte radi zdravé recepty? Objavte chia puding na 3 spôsoby: Zdravú a neodolateľnú maškrtu

Viac o téme:

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ