Ako dlho variť brokolicu: Neprekročte tento čas, lebo zmení farbu

Bez ohľadu na to, čo pripravujete na večeru alebo obed, brokolica je vždy vynikajúcou prílohou. Tento druh zeleniny sa pestuje v niektorých klimatických podmienkach po celý rok, čo znamená, že brokolicu môžete kúpiť v každom ročnom období. Okrem toho je zdravá a ľahko sa pripravuje. Uvarené ružičky brokolice môžete podávať samotné alebo ich ochutiť maslom, syrom či cesnakom. Kľúčové je vedieť, ako dlho variť brokolicu, aby nestratila farbu a zostala chrumkavou.

Jedinou nevýhodou varenia brokolice je, že musíte byť veľmi obozretní, čo sa týka času varenia. Keď túto zelenú zeleninu len tak hodíte do hrnca s vriacou vodou, uvarí sa veľmi rýchlo, čo znamená, že ak ju budete variť len o minútu dlhšie, môžete sa rozvariť.

Ako dlho variť brokolicu? Stačí jej pár minút a ani o minútu viac

Perfektne uvarená brokolica má svetlozelenú farbu s chrumkavú textúru, čo z nej robí sa ideálnu zdravú prílohu. Jej ochutenie si pýta len robustnú lyžicu masla, pár kvapiek citrónovej šťavy alebo bohatú vrstvu parmazánu.

Keď chcete vedieť, ako dlho variť brokolicu, pomôže vám nasledujúci postup:

  1. Opláchnite brokolicu v studenej vode a opatrne ju osušte utierkou.
  2. Osoľte vodu v hrnci a priveďte ju k varu.
  3. Medzitým odrežte stonky brokolice, aby ste vám zostali len stredne veľké ružičky zeleniny. Snažte sa zabezpečiť, aby všetky ružičky mali približne rovnakú veľkosť, aby sa brokolica uvarila rovnomerne. (Pozn.: Stonka brokolice, je taktiež jedlá, ale nie je až tak chutná ako samotné ružičky.)
  4. Keď voda zovrie, pridajte ružičky brokolice do hrnca. Brokolicu varte nezakrytú, na uverenie jej bohato postačia 2-3 minúty.
  5. Preložte uvarenú brokolicu do cedníka, kde z nej odkvapká prebytočná voda a môžete ju podávať.

ako dlho variť brokolicu
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: Uvarte si s nami zdravý obed: Výber vašich najobľúbenejších receptov

Ak sú vaše ružičky brokolice väčšie, môže potrebovať ďalších 30 sekúnd varenia. Keď sú menšie, pravdepodobne budú úplne uvarené už za menej ako dve minúty. Ak chcete, aby bola vaša brokolica mäkšia, pridajte k dobe varenia ďalších 30 sekúnd. Keď však brokolica začne meniť farbu na žltú, môžete si byť istí, že ju varíte už príliš dlho.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na výbornú jednoduchú brokolicovú polievku

ako dlho variť brokolicu
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Ak sa snažíte minimalizovať odpad z potravín a chcete uvariť aj stonky brokolice spolu ružičkami, nakrájajte ich na menšie kúsky a začnite ich variť už asi dve minúty pred samotným pridaním ružičiek do hrnca s vriacou vodou. Keďže stonky brokolice sa varia pomalšie ako ružičky, potrebujú na sporáku byť dlhšiu dobu. Zistite taktiež, ako skladovať brokolicu a pri ktorých potravinách ju rozhodne uloženú nenechávať.

Máte radi chuť brokolice? Potom vás určite očarí aj v našom recepte na zapekanú brokolicu so zemiakmi.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ