Chrumkavá kuracia koža: Overený trik, ako ju pri pečení dosiahnuť

Hľadáte jednoduchý trik, ako pri pečení dosiahnuť chrumkavú kuraciu kožku? Pomôže vám jedna ingrediencia, ktorú máte určite každý deň po ruke. Ak vám chutí chrumkavá kuracia koža, či už na kurčati v celku, krídelkách alebo kuracích stehnách, tento postup prípravy sa vám určite oplatí vyskúšať.

Pečené kurča je jedným z obľúbených slovenských nedeľných receptov. Či sa ho už rozhodnete podávať s ryžou, pučenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom ako prílohou, vedzte, že pre mnohých je najobľúbenejšou časťou tohto pokrmu práve chrumkavá kuracia koža. Ak sa vám stáva, že vaša kuracia kožka je skôr udusená ako pripečená, zrejme ste ešte nevyskúšali overený trik na jej prípravu.

Chrumkavá kuracia koža: Ako ju pripraviť?

Ak si radi pochutnáte na krehkej kuracej kožke, máme pre vás dobrú správu. Všetko, čo budete potrebovať na jej prípravu je soľ a trochu trpezlivosti. Vlhkosť a príprava dusením sú nepriateľom číslo jedna, pokiaľ ide o dosiahnutie krehkej vonkajšej textúry kuraciny. Preto je vhodné v záverečnej fáze pečenia kuracinu ponechať odkrytú a vašu rúru prepnúť do režimu grilovania. Vyhnete sa tak tomu, že koža sa bude dusiť pod prikrytým plechom.

Suché nasolenie zabezpečí chrumkavú kožu hydiny

Najlepším a najjednoduchším spôsobom, ako dosiahnuť chrumkavú kuraciu kožu, je „suché nasolenie“ kurčaťa. Suché nasolenie spočíva v nanesení hrubej vrstvy soli na kožu kurčaťa. Podobným spôsobom, ale môžete pripraviť aj kačacie či husacie mäso. Soľ vyťahuje vlhkosť z kože a zároveň uzamyká vláčnosť vo vnútri mäsa. Na túto techniku prípravy hydiny pritom nepotrebujete žiadnu špeciálnu soľ. Postačí tá, ktorú bežne používate v kuchyni pri varení.

Gurman TIP: Ak si túžite prácu pri nasolení kuraciny uľahčiť, použite soľ s hrubou vločkovou textúrou, ktorá lepšie drží na povrchu mäsa.

chrumkavá kuracia koža
Foto: Pixabay

Na kilogram kurčaťa budete pri tejto metóde prípravy potrebovať približne 1 čajovú lyžičku hrubozrnnej vločkovej soli. Ak preferujete bežnú jemnú soľ, použite polovičné množstvo, podľa hmotnosti mäsa. Odporúčame vám nasoliť kurča aspoň jednu hodinu pred pečením, ak používate naporciované kuracie a ideálne 24 hodín vopred, ak budete piecť celé kura.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov sa odporúča, aby ste nasolili celý povrch kuraciny a potom, ak je to potrebné, votrite soľ aj do všetkých jej záhybov. Následne kuracinu umiestnite kožou nahor na plechu a nechajte ju uloženú v chladničke. Neprikrývajte mäso, nakoľko v chladničke je veľmi suchý vzduch, čo by kožu ešte viac presušilo.

Gurman TIP: Pre zachovanie bezpečnosť potravín, uložte vaše nasolené kurča na spodnú poličku v chladničke. Neukladajte do jeho blízkosti iné potraviny, ktoré by sa mohli kontaminovať baktériami zo surového mäsa. Mrazíte kuracie mäso? Zistite, ako ho správne skladovať v mrazničke.

Prečítajte si tiež: Salmonelóza v jedle: Ako sa jej môžete bezpečne vyhnúť?

Soľ z kuraciny neoplachujte a najprv mäso opečte na panvici

Vo všeobecnosti sa odporúča, aby ste sa odolali pokušeniu opláchnuť z kuraciny soľ, predtým ako ju budete piecť. Namiesto toho rozohrejte olej na veľkej panvici a uložte sem kurča kožou nadol (môžete pridať aj bylinky). Opekajte ho na stredne silnom ohni, kým nezískate zlatistú a krehkú kôrku, potom ho otočte a restujte, pokiaľ jeho vnútorná teplota nedosiahne cca 70 stupňov Celzia. Následne premiestnite kura do rúry a nechajte ho tu dopiecť sa na teplote 220 stupňov Celzia. Po dopečení a pred servírovaním nechajte kurča trochu odpočívať a následne sa môžete pustiť do tej najchrumkavejšej kuracej kože.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na chrumkavé kuracie krídelka

Chrumkavé kuracie krídelka
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ