Ako zmraziť jedlo správne a zase ho rozmraziť?

Možno si poviete, že otázka ako zmraziť jedlo je zbytočnosť a netreba sa nad ňou zamýšľať, ale skutočne by sme mali dodržať pár hygienických postupov. Ide predsa o bezpečnú konzumáciu jedla. Nikto si nechceme privodiť nežiadúce tráviace a zdravotné problémy.

Aké druhy pokrmov môžeme zmraziť?

Neexistuje jednoznačné pravidlo, tu sa treba riadiť tak povediac zdravým rozumom. Väčšina hotových jedál sa dá dobre zmraziť. Napríklad rôzne druhy omáčok: bolonská, paradajková, tekvicová alebo také chilli con carne môžeme s kľudom zamraziť. Rovnako polievky, dokonca aj mäsové: kapustnica, guláš, či fazuľovica. Neodporúča sa zmraziť polievky krémové-mixované. Ich zmrazenie a rozmrazenie by mohlo spôsobiť zmenu konzistencie. Rovnako neodporúčame mraziť napríklad pečené či varené zemiaky, ryžu a podobne. Ryžu môžeme skladovať jedine v chladničke, viac sa o tom dočítate v samostatnom článku.

ako zmraziť jedlo
Foto: Pixabay

Zmrazenie jedla je jednoznačne vynikajúcim spôsobom ako predísť zbytočnému plytvaniu potravinami. Keď sa stane, že toho navaríte jednoducho priveľa než ste plánovali, môžete to šupnúť do mrazničky. Ako zmraziť jedlo sa dočítate nižšie. Ďalšou výhodou, ktorá z toho plynie je, že v prípade hladu a nedostatku času si niečo uvariť, si jednoducho vyberiete hotové jedlo z mrazničky. Treba len dodržať pár zásad.

Ako zmraziť jedlo?

Ideálne je zmraziť jedlo čo najčerstvejšie. To znamená, že najlepšie urobíte ak hneď po dovarení jedla, si odoberiete časť pokrmu do krabičky (vhodnej do mrazničky) a rýchlo ho schladíte. Môžete to napríklad urobiť vo vodnom studenom kúpeli alebo v zime využijete balkón či vonkajší parapet okna. Rýchlym ochladením zabránite množeniu nežiadúcich baktérií. Potom, keď pokrm ochladne ho môžete bezpečne presunúť do mrazničky. Takto by sme mali postupovať aj pokiaľ si želáme uskladniť jedlo do druhého dňa v chladničke. Otázka ako zmraziť jedlo má jednoduchú odpoveď, pozrime sa teraz ako bezpečne jedlo rozmraziť. Prečítajte si tiež, či je skladovanie potravín na balkóne bezpečné a na čo dávať pozor.

ako zmraziť jedlo
Foto: Pixabay

Ako rozmraziť jedlo?

Ako zmraziť jedlo už viete. Teraz sa pozrite ako ho bezpečne rozmraziť. Jedlo, ktoré ste zamrazili nechajte v danej nádobke „povoliť“ v studenom vodnom kúpeli. Stále však nechajte nádobku bezpečne zatvorenú. Necháte jedlo kúpať len dovtedy, kým ho budete jednoducho vedieť z nádobky vyklopiť do hrnca. Omáčku či polievku začnite pomaly zahrievať, ak je potrebné podlejte troškou vody. Ohrievanie zmrazeného jedla by malo prejsť varom a následným prehrievaním aspoň po dobu 5 minút. Dôkladne jedlo miešajte, aby sa rovnomerne ohrialo a máte hotovo.

Mohlo by vás zaujímať, či je konzumácia mrazeného ovocia a zeleniny nezdravá.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ