Recepty na Zelený štvrtok: Týchto 5 pripravujeme najradšej

Zelený štvrtok, deň pred Veľkým piatkom a sviatkami Veľkej noci, je už tradične spojený s jedlami, ktoré obsahujú zelené suroviny, aby sa symbolicky odzrkadlil začiatok jari, prírodný cyklus obnovy, ale aj zeleň Getsemanskej záhrady, kde došlo k zatknutiu Ježiša Krista. Čo variť počas tohto špeciálneho dňa? Prinášame recepty na Zelený štvrtok, túto päticu pripravujeme každý rok najradšej.

Recepty na Zelený štvrtok

1. Špenátový prívarok s volským okom a zemiakmi

Špenát s volským okom alebo vajíčkom uvareným na mäkko či tvrdo je priam tým najtradičnejším jedlom, ktoré si môžete počas zeleného Štvrtku uvariť. Prívarok je jednoduchým a lahodným spôsobom, ako si pripraviť špenát, navyše vaše zdravie potešíte výživovými vlastnosťami tohto zeleného listového pokladu. Celý recept na klasický špenátový prívarok s volským okom nájdete TU.

Foto: Gurman

2. Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku

Tento recept vyniká svojou jednoduchosťou a zároveň bohatou chuťou, ktorú mu prepožičiava čerstvý medvedí cesnak. Na prípravu pesta použite čerstvé lístky medvedieho cesnaku, ktoré sú jemne pikantné a majú intenzívnu vôňu, čo dodá jedlu nádhernú farbu a špecifickú chuťovú dimenziu. Po spojení s kvalitným olivovým olejom, parmezánom a vlašskými orechmi vytvoríme hladkú a krémovú pastu, ktorá sa skvele hodí k akýmkoľvek cestovinám.

Tento recept je nielen chutný, ale aj zdravý, pretože medvedí cesnak je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a vysokým obsahom vitamínov. Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku sú skvelou voľbou na Zelený štvrtok, pre všetkých milovníkov talianskej kuchyne, ktorí chcú vyskúšať niečo ľahké, nové a sezónne. Celý recept na pesto z medvedieho cesnaku nájdete TU.

medvedí cesnak pesto
Foto: Pixabay

3. Prívarok zo šťaveľa či šóšky

Spolu s medvedím cesnakom môžete šťaveľ kúpiť medzi prvými čerstvými bylinkami, ktoré sa predávajú na lokálnych trhoch. Listy šťaveľa sú vzhľadovo podobné špenátu a sú plné zdraviu prospešných látok. Ak hľadáte inšpiráciu na sýtejší rýchly obed či večeru na Zelený štvrtok, použite šťaveľ na prípravu lahodného krémového prívarku. Ak je pre vás chuť šóšky až príliš trpká a kyslastá, zmiešajte jej listy pol na pol so špenátom. Celý recept na prívarok zo šťaveľa nájdete TU.

šťaveľ
Foto: Pixabay

4. Krémové jednoduché jarné polievky

Polievky by mali byť neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálnička. Zasýtia, zahrejú a navyše v nich zužitkujete sezónnu jarnú zeleninu, keď vám chýba inšpirácia, čo pripraviť z medvedieho cesnaku, špenátu, póru či šťaveľa. Recepty na zdravé polievky sú navyše úplne jednoduché na prípravu a nezostane vám po nich ani kopa špinavého riadu, čo sa vám pred Veľkou nocou určite bude hodiť. Aké krémové polievky si pripraviť na Zelený štvrtok, to sa dozviete TU.

jednoduché zdravé polievky
Foto: Pixabay

5. Recepty na Zelený štvrtok? Žerucha vás nesklame na rýchle raňajky či večeru

Výhonky žeruchy sú vynikajúcim zdrojom vitamínov C, K a A, ako aj minerálov, ako je vápnik, železo a draslík. Preto by bola škoda použiť výhonky tejto rastlinky, len ako dekoráciu vašich jedál. Žerucha obsahuje aj flavonoidy a ďalšie antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky nášho tela pred poškodením. Túto rastlinku na Zelený štvrtok rozhodne vo vašom jedálničku využijete. Pýtate sa ako? Tým priam najjednoduchším spôsobom je naservírovať si jej výhonky na chlieb s bohatou dávkou masla a bieleho zrejúceho syra. Výborné raňajky alebo večeru tak budete mať na stole za pár minút. Ako pestovať žeruchu a v akých ďalších receptoch ju využijete, sa dozviete TU.

Prečítajte si tiež: Môže sa jesť mäso na Zelený štvrtok? Poznáme odpoveď!

recepty na Zelený štvrtok
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ