Ako očistiť pór: Zbavte ho skrytých nečistôt aj medzi vrstvami

Pór patrí z botanického hľadiska do rovnakej čeľade zeleniny ako cesnak. Pridáva lahodnú pikantnú nôtu rôznym pokrmom, od polievok po dusené jedlá. Avšak jednou z nevýhod pri príprave póru je, že piesočnatá pôda sa často uchytí medzi jeho vrstvami a vy ho po zakúpení potrebujete dôkladne očistiť. Ako očistiť pór od nečistôt aj medzi jeho jednotlivými vrstvami? Nebojte sa, pripravili sme pre vás podrobný návod, ktorý vám pomôže dôkladne pór očistiť v každom jeho záhybe.

Ako očistiť pór dôkladne aj medzi jeho vrstvami?

Krok 1: Odstráňte hrubé tmavozelené listy

Pri čistení póru začnite tým, že odrežete a zahodíte všetky horné hrubé tmavozelené listy, ktoré sa nachádzajú približne centimeter nad bielou časťou jeho stonky. Tieto listy sú horké a tvrdé, takže ich odstránenie je nevyhnutné.

Krok 2: Odrežte koreň a nakrájajte pór

Ďalším krokom je odzezanie koreňa póru, na ktorom sa nachádzajú „fúziky“ korienkov. Potom rozkrojte zvyšnú časť stonky pozdĺžne, pripravíte ju tak na ďalšie čistenie. Keď nechcete stonku rozkrojiť pozdĺžne, nakrájajte pór na menšie kúsky, podľa toho ako veľké kúsky (kolieska) póru ste sa rozhodli použiť do vášho receptu.

ako očistiť pór
Foto: Pixabay

Krok 3: Ako očistiť pór? Začnite prvým prepláchnutím

Naplňte misku studenou vodou a pridajte nakrájaný pór. Jemne kúsky zeleniny premiešajte rukami, aby sa z nich začali uvoľňovať všetky piesčité nečistoty.

Krok 4: Opakovanie prepláchnutia

Rukami preložte pór z misky s vodou na čistý tanier alebo pracovnú dosku. Týmto krokom sa zabezpečí, že akýkoľvek piesok zostane v miske, nie na póre. Vylejte vodu s nečistotami z misy a potom ju znovu naplňte čistou vodou. Opakujte, kým voda po opláchnutí póru nezostane úplne čistá. Tento dôkladný proces oplachovania póru je kľúčový na odstránenie akéhokoľvek zvyšného piesku medzi jeho vrstvami.

ako očistiť pór
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Ako olúpať granátové jablko: Rýchly postup bez neporiadku

Dodržiavaním týchto jednoduchých krokov získate dokonalo premytý pór a zabezpečíte, že vaše jedlá budú podávané bez nežiadúceho chrumkavého zážitku. Očistený pór využijete pri príprave mnohých výborných receptov. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si napríklad mliečnu pórovú polievku, zapečené hovädzie mäso s pórom alebo pórovú nátierku s jabĺčkami.

Prečítajte si tiež: Čo s ružičkovým kelom? 5 receptov, ktoré ho premenia na lahôdku

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ