Štefánska sekaná pečienka: Recept, kde zvyšky po sviatkoch nevyjdú nazmar

Po sviatkoch môžeme často stáť pred otázkou, čo uvariť zo zvyšných zásob v kuchyni. Ak sa vám zvýšili práve varené vajíčka, staršie rožky či údené mäso a hľadáte inšpiráciu na chutné jedlo, máme pre vás výborný recept. Štefánska sekaná pečienka je delikatesou, na ktorej si pochutí celá rodina. Poďme sa pozrieť na tento vynikajúci pokrm, ktorý vám pomôže zužitkovať vajíčka a uvariť si niečo výnimočné aj počas bežných dní.

Štefánska sekaná pečienka – recept, v ktorom aj zvyšky nevídu nazmar

Ingrediencie:

  • 500 g mletej hovädzej alebo bravčovej zmesi
  • 5 vajec uvarených natvrdo
  • 2 čerstvé vajcia
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/2 šálky nakrájaného údeného mäsa
  • 1/2 šálky strúhaného tvrdého syra alebo červenej hrubostennej papriky (voliteľné)
  • 1 šálka nakrájaných starších rožkov
  • 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • olej či masť na vymastenie pekáča alebo vyprážanie

štefánska sekaná pečienka
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Najprv si orestujeme cibuľu s cesnakom na oleji do mäkka. Údené mäso, syr, papriku a staršie pečivo nakrájame na menšie kocky a vo väčšej miske zmiešame tieto ingrediencie s mletým mäsom. Zmes dochutíme soľou, čiernym korením a petržlenovou vňaťou. Pridáme aj orestovanú cibuľu s cesnakom a rukami rozpracujeme na čo najhladšiu konzistenciu.
  2. Z mäsovej zmesi si vytvarujeme tenké placky, do ktorých zabalíme vajíčka uvarené na tvrdo. Aby vám pri tejto činnosti z mäsovej zmesi nevypadávalo údené mäso či iné ingrediencie, je nutné ho nakrájať na ozaj malé kúsky a zmes poctivo ručne zapracovať.
  3. Vymastite pekáč olejom aleb masťou a poukladajte naň guľôčky štefánskej pečienky. Ak nechcete na prípravu používať rúru, môžete pečienku vysmažiť aj na panvici v rastlinnom oleji.
  4. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu približne 45-50 minút alebo kým nie je pečienka pevná a jej vonkajšia časť pekne zlatistá.
  5. Po upečení nechajte chvíľu odpočívať, potom prekrojte pečienky na polovice alebo tretiny a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.

Gurman TIP: Keďže Štefánska sekaná pečienka je sama o sebe sýtejším jedlom, po sviatkoch ju odporúčame servírovať s ľahším zeleninovým šalátom alebo dusenou či blanšírovanou zeleninou. Keď si kalórie nepočítate, kľudne ako prílohu môžete zvoliť aj zemiakový prívarok na kyslo.

V Štefánskej sekanej pečienke pohodlne využijete zvyšky z prípravy veľkonočnej plnky, ale aj zo studenej misy. Ak ste sa po sviatkoch rozhodli odľahčiť váš jedálniček, vhod vám prídu napríklad aj naše jednoduché jarné polievky.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ