Kuchynský teplomer: Robíte túto chybu pri jeho použití aj vy?

Kuchynský teplomer je výborným pomocníkom, ak sa chystáte piecť či dusiť mäso, no pomôže vám aj s prípravou sladkých receptov. Vďaka tejto pomôcke ľahko zistíte najmä to, či má vaše mäso bezpečnú vnútornú teplotu na konzumáciu alebo ho ešte potrebujete dopiecť. Vyhnete sa tak jednoducho jeho presušeniu. Pri použití kuchynského teplomeru si dávajte obzvlášť pozor na jednu vec, viac o tomto „prešľape“ si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Kuchynský teplometer: Na čo si dávať pozor pri jeho použití?

Presná teplota je pri pečení alebo varení veľmi dôležitá a nastavenie teploty rúry nemusí byť vždy úplne spoľahlivé. Používate kuchynský teplomer na kontrolu vnútornej teploty kurčaťa v celku počas pečenia? Alebo vám pomáha zistiť, či je bravčová panenka už dobre prepečená, no zároveň šťavnatá a ružová uprostred? Ak máte po ruke kuchynský teplomer, pomôže vám vyhnúť sa nákazám zo surového mäsa. Táto kuchynská pomôcka pomôže aj cukrárom, pri varení cukrového rozvaru, karamelu či topení čokolády.

Pri použití kuchynského teplomeru by ste však mali dbať aj na jeden dodatočný krok. Tento krok pre vás môže byť samozrejmosťou, no čudovali ste sa, koľkí domáci kuchári ho prehliadajú. Na čo si teda dávať pozor pri použití kuchynského teplomeru? Medzi jednotlivými meraniami teploty by ste ho mali dobre vyčistiť, v ideálnom prípade umyť.

ružové bravčové mäso
Foto: Pixabay

Prečo musíte kuchynský teplometer očistiť po každom meraní?

Ak mäso, ktorého teplotu meriate, nie je ešte úplne uvarené, sonda teplomera by mohla byť po vytiahnutí von kontaminovaná. Akákoľvek baktéria (ako napríklad salmonela) sa tak môže preniesť naspäť do mäsa, ak teplomer dôkladne neočistíte. Takže aj keď vaše mäso bude mať optimálnu vnútornú teplotu, stále bude mať potenciál spôsobiť otravu jedlom. Po každom meraní teploty teda radšej sondu dôkladne očistite alebo umyte.

Prečítajte si tiež: Ako dlho vydrží majonéza po otvorení? Zistite, kedy ju už radšej nejesť

Ako správne očistiť kuchynský teplomer a jeho sondu?

Na dezinfekciu mäsového teplomera je postačujúce umyť ho pod tečúcou teplou vodou so saponátom. Ak však grilujete alebo kempujete vonku a nemáte priamy prístup k teplej vode, pretrite sondu s alkoholovým tampónom. Obyčajné pretretie sondy teplomera kuchynskou utierkou či papierovým obrúskom baktérie spoľahlivo neodstráni.

kuchynský teplometer
Foto: Pexels

Mohlo by vás zaujímať: Umývať kuracie mäso pred varením či pečením?

Majte teda na pamäti, že čistenie vášho kuchynského teplomeru medzi jednotlivými použitiami, a zároveň na konci prípravy mäsa je kľúčové pre zachovanie bezpečnosti potravín a ochranu zdravia vašej rodiny. Dôkladná hygiena a čistota vo vašej kuchyni je zárukou toho, že vaše jedlo bude nielen chutné, ale aj bezpečné na konzumáciu.

Prečítajte si tiež: Salmonelóza v jedle: Ako sa jej môžete bezpečne vyhnúť?

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ