Vývar či bujón: Tušili ste, aký je medzi nimi hlavný rozdiel?

Základom takmer každej dobrej polievky alebo omáčky je bohatý vývar. Bez ohľadu na to, či je vyrobený z kuracieho alebo hovädzieho mäsa, sám o sebe je vývar lahodný a samozrejme výživný. Bujón by mal vývar pri varení nahradiť, aspoň to mnohokrát uvádzajú na jeho obaloch výrobcovia. Vývar či bujón? Aká je pravda o ich zložení a ich vzájomnom zamenení pri varení? Zistite viac o vývare a bujóne prostredníctvom nášho užitočného sprievodcu.

Vývar alebo bujón? Rozhodujúce je zloženie, no aj chuť

Čo je vývar?

Hlavný rozdiel medzi vývarom a bujónom samozrejme spočíva v ich zložkách. Vývar je vyrobený z vody, živočíšnych kostí a/alebo mäsa, zeleniny a korenín. V hrnci sa tak pri varení vývaru spoločne ocitne mäso, cibuľa, mrkva alebo petržlen, zeler a typické aromatické koreniny (bobkový list, čierne korenie, tymian a petržlenová vňať). Hlavnou úlohou vývaru je použiť ho ako základ pre polievku či omáčku. Možno budete zaskočení, no podľa šéfkuchárov by vo vývare nemala byť žiadna soľ, a to preto, že ak ho budete ďalej redukovať, napríklad v hustejšej omáčke, tá by mohla byť vo výsledku presolená. Vývarom môžete napríklad podliať aj talianské rizoto a dodať mu tak väčšiu krémovosť.

domáci vývar
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Víkendová klasika: Ako uvariť ten najchutnejší domáci vývar

Čo je bujón?

Bujón sa bežne používa ako náhrada za vývar, najmä ak chcete ušetriť v kuchyni čas. Chuť bujónu môže byť rôzna, v závislosti od zloženia jeho dehydrovaného základu. Ten môže obsahovať mäso, ale aj zeleninu a na pultoch obchodov nájdete napríklad aj hubový bujón. Bujón môže byť taktiež dochutený rôznymi koreninami a bylinkami.

Jeden kockový bujón alebo lyžičku práškového bujónu rozpustíte v pohári vriacej vody na vytvorenie vývaru. Bujónové kocky alebo prášok môžete taktiež priamo rozpustiť do polievok, omáčok alebo do kari na zdôraznenie chuti jedla. Niektorí kuchári tiež radi používajú práškový bujón (alebo nastrúhané kocky bujónu) ako koreninovú soľ, pre získanie umami chute.

bujón či vývar
Foto: Pexels

Bujón či vývar? Môžete ich v receptoch zameniť?

Vývar je zlatým štandardom ako základ pre polievky, guláš či omáčky. Napriek tomu, že obsahuje málo alebo žiadnu soľ, pridáva komplexnú, robustnú chuť akémukoľvek receptu, do ktorého sa dostane. Bohužiaľ, pravdepodobne si ho budete musieť pripraviť sami, pretože sa len zriedka alebo vôbec nenachádza v obchodoch.

Ak nemáte zvyšné dve hodiny na prípravu poctivého vývaru, môžete použiť bujón. Túto ingredienciu môžete použiť rovnakým spôsobom ako domáci vývar. Dávajte si však pozor, ak používate bujón do jedál, ktoré chcete zahustiť redukciou, nakoľko obsahuje veľa soli a mnohokrát aj glutaman sodný. Napriek intenzívnej slanej chuti je „vývar“ z bujónovej kocky pomerne slabý a jednostranný, a preto ho používajte v receptoch len v časovej núdzi. Pripravte si s nami výborný poctivý hovädzí vývar zo špikových kostí.

Prečítajte si tiež: Poznáte vietnamský Pho Bo recept? Zahreje aj postaví na nohy po prehýrenej noci

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ